0

О тиде си велик музикант. Той бе носител на "Грами" и е свирил рамо до рамо със Стиви Уондър.

Отлетя на небето саксофонистът Дейвид Санборн.

Той си отиде на 78 години след битка с рак на простатата.

За тъжната загуба стана известно от официална публикация в Instagram:

С тъжни и натежали сърца ви съобщаваме загубата на международно известния саксофонист Дейвид Санборн, 6 пъти носител на награда Грами“ Г-н Санборн почина в неделя следобед, 12 май, след продължителна битка с рак на простатата с усложнения.“

Санборн се борел с рак на простатата от 2018 г., но успява да поддържа нормалния си график от концерти доскоро. Всъщност той вече имаше концерти, планирани за 2025 г., става ясно от публикацията.

„Дейвид Санборн беше основополагаща фигура в съвременната поп и джаз музика. Известно е, че той „върна саксофона в рокендрола", се казва още в публикацията.

Според официалната му биография , Дейвид се е запознал със саксофона, след като се е разболял от детски паралич на 3-годишна възраст..

Като възрастен той свири в Уудсток с Пол Бътърфийлд.

Дейвид също работи по време на турне със Стиви Уондър и записа за албума Talking Book на Stevie.

По-късно той ще свири с The Rolling Stones и ще направи турне с Дейвид Бауи, записвайки известното соло, чуто в Young Americans.

Дейвид имаше и блестяща телевизионна кариера.

Той беше член на Saturday Night Live Band през 1980 г. и беше редовен гост член на групата на Paul Shaffer в Late Night with David Letterman.

Връзката му със създателя на SNL Лорн Майкълс го доведе до водещ на шоуто Night Music от 1988 до 1990 г.

Дейвид също така редовно беше домакин на специалното телевизионно шоу след Нова година по ABC - The Jazz Show with David Sanborn.