0

В ъзходът на бездарните връзкари не е явление, характерно само за държави с по-слабо развита икономика. В световен план се налага терминът „непотизъм”, който описва налагането на бездарен наследник от амбициозен и успял родител. В Оксфордския речник терминът е описан като даване на нечестно предимство на ограничен като качества индивид. Според „Скай” непо бебетата до такава степен са превзели Холивуд, че вече заслужават звезди на Алеята на славата в Холивуд. 

Шуробаджанащина

Пореден тласък на връзкарския скандал в Холивуд даде режисьорката Мириам Мераджи в началото на тази година. Тя разкрива, че кастингът за популярния сериал „Еуфория” е буквално наводнен от връзкари, които се тикат напред от амбициозни майки и татковци. 

В друг актуален сериал „Йелоустоун” Кевин Костнър е уредил с роля сина си. Костнър е режисьор и изпълнител на главната роля. Звездата отговаря на критиците с аргумента, че сериалът му давал шанс да прекара повече време със сина си. 

В недалечното минало за емблематичен пример се приемаше кариерата на дъщерята на режисьора на „Кръстникът” Франсис Форд Копола – София. Таткото направи и невъзможното и пренаписа правилата, като пробута дъщеря си да партнира на Анди Гарсия и Ал Пачино в третата част от мафиотската сага. София получи главната роля, а всички бяха потресени от убийствено слабото й изпълнение. От този момент никой никога не покани София за друга роля, независимо от влиянието на звездния й баща.

Едва ли има човек, който не е чувал за нашумялата в последните години Майли Сайръс. Нейните вокални качества са меко казано съмнителни. Освен че пее фалшиво с тембър на квартален пияница, Майли е по-известна с голите си снимки, отколкото с вокални качества. Нейната кариера получава летящ старт благодарение на усилията на баща й – кънтри певеца Били Рей Сайърс. Той избута напред Майли, като в началото дори участваше заедно с нея при първите й изяви, включително на фестивала Гластънбъри. 

Дъщерята на Лени Кравиц Зоуи също направи опит да тръгне по стъпките на популярния си баща, но той беше толкова жалък, че Зоуи се отказа да е певица. Все пак тя осребрява името Кравиц и е популярен инфлуенсър в социалните мрежи.

Кариера

Дъщерята на Джони Деп и Ванеса Паради е изключително очарователна, но за съжаление на звездните си родители е удивително бездарна. Под чадъра на Джони и Ванеса тя получи няколко роли, както и участия в модни ревюта. Снимките майка-дъщеря са мощното оръжие за налагането на Лили-Роуз. „Вярно е, че може да съм получила малко побутване, но това не означава, че съм получила всичко на тепсия. Хората не си дават сметка колко тежка е актьорската работа”, коментира пред „Ел” Лили-Роуз. Коментарът й вбеси актрисата Виктория Черети, която на свой ред изригна в социалните мрежи: „Да говориш от първо лице за актьорската професия означава да смяташ, че си актриса и да сравняваш себе си с мен, а такова сравнение е обидно. Оценявай и бъди благодарна за това, което си получила по рождение, но не отивай по-далеч”, написа Черети.

Съвсем откровена за тласъка на своята кариера е Мая Хоук, която е дъщеря на актьорите Итън Хоук и Ума Търман. „Да, получаваш шансове заради името си и тези шансове трябва да бъдат използвани. Ако не си свършиш работата както трябва и не се възползваш пълноценно от дадените възможности, скоро шансовете намаляват и обажданията стават все по-редки”, споделя тя в интервю за „Индипендънт”. До този момент Мая не успява да изгради свое име в шоубизнеса и първите й актьорски опити се определят като провали. 

Титаничен провал е и кариерата на Дакота Джонсън. Тя е удивително красива и е наследила чара на родителите си Дон Джонсън и Мелани Грифит. Но наследството спира дотук. Дакота не успя да направи собствена кариера, въпреки че имената на родителите й направиха възможен лесния пробив в Холивуд. Тя продължава да присъства в каталозите за кастинги, но никой вече не я взема на сериозно за голяма роля. 

Съдбата

„Наистина ли смятате, че името на родителите просто отваря широко вратите. В началото е точно така, но после не можеш да излезеш от омагьосания кръг. Аз вече 44 години не спирам да обяснявам коя съм и да благодаря за името, с което съм родена”, споделя Джейми Лий Къртис, която дължи тласъка на своята кариера на баща си Тони Къртис. Кейт Хъдсън не крие, че дължи кариерата си на майка си Голди Хоун, но за разлика от много други тя успя да изгради собствено име във филмовата индустрия. 

Далеч по-скромни са амбициите към актьорството на Кая Гербер, но нейната кариера започва с летящ старт на 10-годишна възраст. Тя е избрана за модел на „Версаче” с протекцията на звездната си майка - супермодела от близкото минало Синди Крауфорд. Кариерата на Кая върви нагоре, тъй като с всяка изминала година тя все повече прилича на Синди. „Истина е, че покрай мама се запознах с хора, които иначе нямаше как да срещна”, признава Кая. Тя участва в хита на сезона „Вавилон”, където пръска чар и сексапил, но за съжаление не и актьорски талант.

Шансове

Друг чаровен представител на непо вълната е Хейли Бийбър, която дължи почти всичко в своята кариера на баща си Стивън Болдуин и на чичовците си Алек, Даниел и Уилям Болдуин, които също са известни актьори. 
Уилоу и Джейдън Смит също получават мечтан старт на своите кариери. Те са избрани за централни роли съответно на 8- и 10-годишна възраст. Възходът се дължи на звездния им баща – актьорът Уил Смит. 
Актрисата Маргарет Куали нашумя напоследък с ролята си „Имало едно време в Холивуд“. Тя получи главната роля и в популярния сериал „Прислужницата”. Стартът на всичко е даден от звездната й майка Анди Макдауъл. 
Своето място под слънцето търси и Лили Колинс. До този момент опитите й в киното са провал въпреки мощната подкрепа на баща й – музиканта Фил Колинс.