0

П ринц Хари остава без охрана, докато пребивава на територията на Великобритания.

Херцогът на Съсекс загуби обжалването си във Върховния съд срещу Министерството на вътрешните работи, което реши да промени нивото на личната му охрана при посещенията му на Острова. Както е известно тя се финансира от данъкоплатците, пише Би Би Си.

Хари ще съди Великобритания, не иска да е принц, но настоява за охрана

Принц Хари предприе правни действия във връзка с решението от февруари 2020 г. на Изпълнителния комитет за защита на кралските и обществени личности (Ravec), след като му беше казано, че повече няма да получава "същата степен" на публично финансирана защита, когато е в Обединеното кралство.

В резюме на решението се казва, че съдът е определил, че "не е имало никаква незаконосъобразност при вземането на решението", добавяйки, че то не е "ирационално". Съдът също така установи, че "решението не е помрачено от процедурна несправедливост".

Адвокатите на херцога по-рано казаха пред съда, че той е бил третиран "по-неблагоприятно". Освен това в съда беше казано, че Хари вярва, че децата му - принц Арчи и принцеса Лилибет - не могат да се "чувстват като у дома си" в Обединеното кралство, ако там "не е възможно да бъдат в безопасност".

ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ! Принц Хари не си дава бодигардовете

Адвокатите на Министерството на вътрешните работи казаха, че херцогът вече не е член на групата хора, които са под постоянно наблюдение, но че ще получи тази възможност при "подходящи обстоятелства".

Хари, който не присъства на изслушването през декември, живее в САЩ със съпругата си Меган и децата им. Това се случи след като през януари 2020 г. двойката обяви, че се оттегля като членове на кралското семейство.

По-рано този месец Хари разкри, че "обмислял" да стане гражданин на САЩ.