0

Ш умна компания на морето отнесе солена глоба от малко над 320 000 лв (ок. 162 000 евро)

Групата от 130 човека разпускала на един от предпочитаните от чужденци курорти – Магалуф, Испания.

Магалуф е основен ваканционен курорт на испанския остров Майорка, основно обслужващ британския, руския, ирландския, немския и скандинавския пазар за пакетни ваканции. Магалуф се намира в община Калвия,

към която са и популярните градове Торенова и Палма Нова.

След като беше хваната в крачка, неназованата компания беше глобена на място с близо 162 000 евро за нарушението на закона, забраняващ алкохолен туризъм и силна музика.

Туристите са платили около 90 лева всеки, за да се возят на алкохолния парти круиз.

„Компанията е хваната на местопрестъплението от местната полиция , придружаваща клиенти до парти лодката. Доказателствата са неопровержими“, заявява представител на община Калвия.

„Няма да позволим нашата община да бъде идентифицирана като пиянски туризъм“, категорични са от общината.

Съветът на Калвия обясни: „Местната полиция описа подробно в доклад как около 130 души са се качили на лодка на кея в Магалуф. Някои от плащащите клиенти очевидно бяха под въздействието на алкохол, когато се качваха. 

Дестинацията е една от предпочитаните от туристи от Великобритания, известни с алкохолните си изцепки. След прилагането на строгите закони, това ще им бъде трудно, пише The Sun.

„Офицерите на борда успяха да потвърдят продажбата на алкохол с черна дъска с изписани цени и помпи за бира.

„Под палубата намериха немаркирани бутилки с алкохол и пластмасови контейнери, пълни с алкохол. Открито е и музикално оборудване за парти“.

Умопомрачителната глоба беше връчена на компанията, след като за пръв път законите на Майорка се прилагат така драстично. Акцията слага край на обхождането на кръчми, практиката на "щастливите часове" и офертите за евтини напитки 2 за 1 в парти дестинацията.

Действията на полицията и властите спряха концесиите на нови лицензи за „парти лодки“, като също забраниха на лодки, които вече са били лицензирани, да качват или свалят туристи в популярни зони за отдих в региона.

Съветът на Калвия уточнява: „Магалуф е включен в зоната, обхваната от указ на регионалното правителство 1/2020, срещу пиянския туризъм за подобряване на качеството в някои ваканционни зони.

Драстичните действия на испанската полиция и на местните органи за самоуправление са предизвикани от оплакванията на местните хора, че от години всяко лято районът се превръща в пълен кошмар заради пияни туристи.

Много испански градове наложиха  строги нови правила не само за алкохола, но и за цигарите. Миналата година въведоха забрана за пушене на популярни плажове като  Барселона , Лансароте и Тенерифе в борбата с досадните туристи.

Плахи опити да осигурят малко тишина за хората направиха и у нас, в Сливен, след като шумни компании редовно тормозеха населението на града.

КРАЙ НА ГЮБЕЦИТЕ: Тишина в Сливен! Ченгетата прибраха 11 музикални уредби при спецоперация през уикенда