0

С воя 80-годишен юбилей отбеляза преди броени дни родената в България и израснала в Клиши-су-Боа, Франция – Силви Вартан.

Най-голямата й болка и до ден днешен е смъртта на майка й, за която казва пред NOVA: „Тя беше моят пример, моята любов, тя беше всичко в моя живот! Каквато би трябвало да бъде всяка майка! Ние имахме много специални отношения, много естествени, бяхме изключително близки. Никога не се разделяхме, докато тя беше сред нас, докато не си отиде от този свят. Имахме необикновена връзка, тя ми даде всичко, научи ме на всичко. Затова за мен България е страната на любовта, на спокойствието, на безгрижието“.

Дете

Живях в България до шестата си година, казва Вартан в интервю, публикувано в „Телерама“ по повод 80-ия й рожден ден. Описва семейството си като много грижовно и любящо. Силви живее сред музика още от детските си години - баща й и дядо й са музиканти. Когато пораства, под влияние на брат си започва да слуша джаз. Баща й е франкофон, работещ във френското посолство в София. „Аз бях едно доста самотно дете, брат ми беше много по-голям от мен, израснах под закрилата на моя дядо, който се грижеше за мен в една къща на улица "Тотлебен", мисля, че беше номер 51. Спомням си всичко, градината му, всичките ми мили спомени са свързани с България и с дома. Изпитвам голяма носталгия към детството, въпреки че това беше и един период, изпълнен с много контрасти. От една страна, всичко беше спокойно, но в съзнанието ми изникват и много тревожни картини, тъй като животът се променяше, аз пораствах и разбирах всичко, усещах страха! Но за да бъда честна, България за мен е страната, която ме научи на всичко. Мога да кажа, че когато заминахме, вече бях пораснала! Там оставих детството си, а това всъщност беше най-силният момент в моя живот!“, споделя тя. На седем години бъдещата звезда пристига в Париж. Цели четири години семейството живее в хотел, преди да може да си позволи къща. Бъдещата певица тръгва на училище и научава френски „на терен“.

Пиано

Когато семейството вече може да си позволи къща, първата вещ, която купува баща й, е пиано. Влиза за първи път в легендарната зала „Олимпия“, когато брат й Еди я води на концерт. „Слушахме Каунт Бейси. Това беше първият ми концерт в Париж“. По това време Силви Вартан вече е записала първата си плоча. Влиянието на Еди Вартан е голямо – той е джаз музикант и благодарение на него бъдещата звезда на стила „йе-йе“ открива Майлс Дейвис и Ела Фицджералд.

Казарма

Силви Вартан и покойният Джони Холидей са емблематична двойка в музиката и в живота през 60-те години. Запознанството им е благодарение на Еди Вартан, а мястото е зала „Олимпия“. Джони е най-голямата звезда на френската музика. През 1963 г. двамата са на турне във Франция и участват във филма D'ou viens-tu, Johnny? („Откъде идваш, Джони“). Малко по-късно обявяват годежа си по радиото. Джони моли да получи отсрочка от задължителната военна служба, за да може да се ожени за Силви. Двамата се венчават на 12 април 1965 г. на дискретна церемония в Локонвил – градчето, в което са се установили да живеят родителите на Силви. Намерението било новината за събитието да не става достояние на пресата, но свещеникът, който ще ги бракосъчетае, не успява да си сдържи езика зад зъбите. Над 2000 души се стичат в Локонвил през онзи априлски ден, като голяма част от тях са журналисти и папараци. Двойката заминава на меден месец на Канарските острови, а когато се връщат във Франция, Джони влиза в казармата.

Тя и Холидей привличат огромни тълпи в концертните зали през 60-те и 70-те години. Но не всичко е розово – до 1970 г. дивата преживява две тежки автомобилни катастрофи, а в звездния брак се появяват трудности. Вартан и Холидей се развеждат през 1980 г.

Деца

Силви Вартан има две деца – певецът Дейвид Холидей е плод на любовта й с Джони Холидей, а дъщеря й Дарина е осиновена през 1997 г., когато Вартан вече е омъжена за втория си съпруг, американския продуцент Тони Скоти. Холивудският актьор Майкъл Вартан е неин племенник – син на брат й Еди. В началото на 2024 г. френските медии съобщават, че Вартан ще напусне окончателно сцената. Последните й концерти са насрочени за ноември тази година в зала „Дом дьо Пари“ в Париж.

Американският продуцент Тони Скоти, съпруг на Силви Вартан от 1984 г., сподели пред Paris Match за решението на съпругата си да се сбогува със сцената: "Природата сама те кара да разбереш, че трябва да забавиш темпото". "Това е решение, което узряваше в продължение на месеци. През август Силви ще навърши 80 години. Тогава ще изпълни най-известните си песни за последен път, за да благодари на феновете, които са с нея вече 60 години. След концертите в Париж през ноември тя няма други планове", допълни той.

Силви Вартан със съпруга си Тони Скоти.

 Силви Вартан със съпруга си Тони Скоти.
Getty Images

Силви Вартан се е погрижила за разделянето на наследството си. "Оставих съпруга ми да управлява всичко. Тъй като имаме еднакви идеи по въпроса, му се доверявам", споделя Силви. Сред вероятните бенефициенти на имуществото ѝ са двете ѝ деца. Дейвид Холидей, роден през 1966 г. от първия ѝ брак с Джони Холидей, и Дарина, осиновена през 1997 г. в България от певицата и настоящия ѝ съпруг, американският актьор Тони Скоти.

Става известна едва на 17 г.

Силви Вартан става известна едва на 17 години, след записа на първата си плоча Panne d'essence, когато е още ученичка.

Фотографите я обграждат на излизане от училище. В крайна сметка пеенето надделява над всичко останало: „Директорката помоли родителите ми да ме оставят вкъщи. Исках да стана комедийна актриса, да уча в консерватория. Но малко по малко започна да ми харесва да пея.“

Най-продаваният артист във Франция след Елвис

Силви Вартан продава милиони плочи и е най-продаваният артист във Франция след Елвис Пресли.

Записала е над 65 албума, 1500 песни и има продадени над 50 милиона плочи и диска. Била е на кориците на списания 2000 пъти (повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов) и е френската певица номер едно с концерти и публика по целия свят.

Силви Вартан има издадени две автобиографични книги. Първата „Между сянката и светлината“ разказва за софийското ѝ детство, за първите години в тясната хотелска стая в Париж, за любовта си с Джони Холидей и за истинската връзка между София и Париж – Дарина, българската дъщеря на Силви, която тя и съпругът ѝ Тони Скоти осиновяват. Вторият биографичен роман „Дума по дума“ е издаден на 7 април 2014 година. В него Силви Вартан разкрива душата си и разказва на феновете всичките си съкровени тайни.

Връща се у нас през 1990 г.

През 1990 г. Силви Вартан изнася концерт в НДК в София. Това е първото й посещение в България, след като напуска страната през детските си години. През 2001 г. умира брат й Еди. Смъртта му става повод за голяма професионална пауза. През есента на 2004 г. тя започва отново да записва песни и да изпълнява джаз балади.

Силви Вартан в София.

 Силви Вартан в София.
DarikNews

Силви Вартан развива активна благотворителна дейност в родната си България. През 2014 година Силви Вартан получава знака „Почетен гражданин на София“.

На 25 април 2014 г. Силви Вартан е наградена с „Медал за човеколюбие“ на БЧК за изключителен принос към хуманитарните каузи на организацията.