0

П опявлението от близкото минало Бритни Спиърс трябваше да отговаря на много неудобни въпроси през седмицата, след като британското издание Daily Mail публикува детайли за нейната зависимост към станалия модерен напоследък синтетичен метамфетамин. Дрогата карала Бритни да изпада в почти непрекъснато еуфорично състояние. Тя публикува в профилите си в социалните мрежи клипове, в които се върти и подскача като луда. Неотдавна рязката промяна на настроенията, причинени от дрогата, я накараха да си обръсне главата. През седмицата в защита на певицата публично се изказа бащата на децата й Кевин Федърлайн, който заяви, че се надява Бритни да е преодоляла тази своя зависимост, която й пречи да бъде по-добра майка.

Вдъхновение

Към синтетичната дрога е бил пристрастен и популярният изпълнител Дъ Уикенд. Той я комбинирал с кетамин, кокаин и халюциногенни гъби. Певецът разкрива своите проблеми в интервю за Guardian: „Това ме караше да творя. Правех песни от по седем минути всяка”, казва той.

„В началото всичко е чудесно, но залиташ почти незабавно. Почти неусетно минах от екстази към кристали. После дойдоха халюцинациите. Всеки ден се опитвах да разбера дали нещата, които виждам, са реални, или не”, казва бившата вокалистка на „Блек айд пийс” Фърги в интервю пред Опра Уинфри. Друга фенка на синтетичната дрога била Лейди Гага. Тя пушила по 15-20 цигари марихуана на ден заради хронична травма в бедрото. Но това я успивало прекалено много и за да компенсира, тя се друсала и с метамфетамин. „С течение на времето си дадох сметка, че болките в крака са удобно извинение, за да се надрусам”, казва тя.

Магическите кристали били част от всекидневието и на Брад Пит, който ги комбинирал с марихуана и обилни количества алкохол, за да притъпи болката от развода му с Анджелина Джоли. „Тъпчех се с толкова много неща, че беше като детска игра да спра алкохола”, казва Пит пред GQ.

Зависимост

Друг зависим е Робърт Дауни Джуниър. Той бил хванат с кокаин, лежал в затвора, след което веднага с излизането си, отново е арестуван. Медиите и съдът се фокусирали тогава върху кокаинът в него и почти не се споменава синтетичната дрога на кристали, която била открита в джобовете на актьора.

Певицата Сиа, която е известна с това, че крие лицето си, признава, че комбинира кристалите с алкохол и има зависимост към викодин и оксикодон. Сходен проблем с пристрастяването имал и секссимволът Брадли Купър. Той признава в интервю за People, че синтетичната дрога му помагала да се бори с хроничната депресия.

Синтетиката трови живота и на Бен Афлек. Смята се, че той е зарибен по време на снимките на „Добрият Уил Хънтинг”. Зависимостта на Бен е изключително тежка и той е принуден да постъпи в клиника за лечение. Афлек не успява да скъса връзката си с дрогата от първия път. Затъва отново и влиза в клиника за втори път. Казва, че се подлага на лечение заради децата си. Но бракът му е провален и жена му Дженифър Гарнър го напуска, защото не вярва, че Бен някога ще се отърве от дрогата.

Началото

Модерният синтетичен амфетамин, който е на кристали представлява някакъв заместител и еволюция на добре познатия LSD. Метамфетаминът е по-олекотен от възможни отрицателни емоционални ефекти. Но развиването на зависимост е по-бързо и по-лесно. Създава се измамно чувство на еуфория и човек се мисли за всесилен.

Началото на използването на подобен вид стимуланти започва в по-примитивни форми в средата на 30-те години на миналия век. Германските войници са го приемали преди битка, като се е смятало, че това ги прави по-силни и безмилостни. В разгара на Студената война най-известният човек, пристрастен към метамфетамина е Мерилин Монро, като това била основната съставка от коктейла, който я убил. Авторът на рецептата бил д-р Макс Джейкъбсън. Той бил личен лекар и на президента Джон Кенеди. Прякорът му бил д-р „Чувствам се добре”. След неговия коктейл пациентите му чувствали прилив на сила и добро настроение. При Мерилин обаче ударил на камък.

Пациенти

Друг от „пациентите“ на доктора бил писателят Труман Капоти. Самият той казва, че така се бори с кошмарите, свързани с писането на книгата му „Хладнокръвно”, в която присъства детайлно описание на масово убийство. Като се имат предвид залитанията на Капоти към алкохола и валиума, пристрастяването към метамфетамините не е невероятно откритие. Капоти описва чувството, когато приеме наркотика като „незабавна еуфория”.

Смята се, че Кенеди също е получавал от магическия коктейл, макар че няма категорични доказателства за това. В по-модерни времена човекът, който издига метамфетамините на ново ниво, е американският тенисист Андре Агаси. Той се възползвал от факта, че допинг тестовете не можели да го хванат. Агаси имал специален човек в екипа си, известен като Слим. Неговата задача била да разтваря кристали във водата на тенисиста и да му подава бутилките на корта. Все пак допинг ченгетата спипали Агаси и той бил принуден да се откаже от спорта. С това обаче не свършила връзката му с дрогата. Слим останал до бившия спортист повече от десетилетие.