0

А нулират наградата за роман на годината и ще правят нов конкурс, съобщиха организаторите от фонд „13 века България“.

Причината е скандалът, разразил се скоростно около иначе прекрасната инициатива. А победителката в конкурса Елена Алексиева предвидливо сама се отказа от приза още преди решението на фонда.

Вулкан

От „13 века България“ съобщиха, че един от членовете на журито, доц. Борис Минков, се оказал и редактор на наградения роман „Вулкан“ на Елена Алексиева, което е по принцип конфликт на интереси.

Управителният съвет на фондацията обяви: „На членовете на журито няма да се изплати хонорар за участието им в предходните заседания предвид споделената отговорност, която всеки от тях носи по отношение възникналата ситуация. Журито ще проведе нови заседания, на които ще разгледа отново кандидатстващите романи, ще излъчи номинираните и ще определи кой от тях печели наградата за роман на 2024 година“.

Това трябва да се случи преди Коледа. Ще има и промени по организацията и провеждането на конкурса.

Доцент

Самият доц. Минков не вижда в себе си вината.

В позиция, изпратена до „Площад Славейков“, той твърди, че е редактор и на друг от романите в класацията. Твърди, че е писал около 150 рецензии за вътрешно ползване на издателство и около 75% от тях са отрицателни.

И добавя, че има десетки литературни произведения на година, за които дава оценка, т.е. бил свързан с всички тях. И с чувство на сарказъм прави предложение: „Може би е най-добре занапред членовете на журито да попълват декларации, че никога (до този момент) не са чели книги (книгите обвързват – откажете се сега!)“.

А от издателство „Жанет 45“ съобщават, че романът „Вулкан“ на Елена Алексиева буквално се разграбва на панаира на книгата около НДК в София. А писателката е от най-утвърдените и награждавани автори в последните години у нас и мнозина читатели вярват, че нейният роман всъщност си заслужава приза.