0

О т „Осанна“ до „Разпни го“ са коментарите за новия филм на Максим Генчев „Ботев“, който БНТ излъчи премиерно на втория ден от 2023 г., видя „Телеграф“.

Някои от тях обаче са твърде крайни - да се забрани на твореца да снима повече кино, че и да влезе в затвора. „На Максим Генчев трябва да му се забрани да се занимава с кино! Но не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава! Срамно и пошло се изгаври с историята и Ботев!!!“, коментира тв водещият Сашо Йовков. „Максим Генчев се изгаври първо с Левски, а после с Ботев. Това е углавно престъпление, заради което Генчев трябва да бъде съден и тикнат в затвора“, заяви Алекс Кошничаров-Гиби. „Смешници! Генчев, ти си за съд! Пошлост! Гавра с историята ни!“, добави Венера Рядкова.

Срам

„Граждани, не прощавайте! Невежеството е блажено състояние! Джон Ленън“ - с този цитат коментира видяното на тв екрана актьорът Калин Сърменов. След края на филма директорът на Сатиричния театър добави: „Пошло, жалко, гнусно! Как не ги е срам!“. В отговор на колежката си Добрина Гецова Милото написа, че е най-страшното, че националната ни телевизия дава рамо на на това неможене. „Филмът „Ботев“ е срам не само за българското кино, но и за паметта на Ботев. На Максим Генчев трябва незабавно да му се намери държавна работа. Може Зеленият чорап да му даде на парадите на националните празници да чете загиналите за свободата на България. Или пък сестра Галева да го направи директор на конкурса "Кюстендилска слива", коментира актьорът Кирил Ефремов. Колегата му Пламен Манасиев пък написа: „Очаквам следващия филм да е "Невероятните приключения на Майчето". Поне да запазим малко достойнство!“. “Нито един, нито един образ не е съвършен и вълнуващ. Един безкраен и тягостен рецитал на бездарници, събрани около благовонието на едничкия хонорар. Тези хора не съпреживяват образите, те не ни донасят послания, не ни обръщат в сълзи, не ни внушават гордост, не ни въвеждат в неспокойствие, устрем или афект, те просто си заработват парите. И толкоз... И най-бездарен сред бездарните образи е този на Никола Обретенов, изигран от сина на режисьора Максим Генчев - Матей Генчев“, смята зрителката Лидия Делирадева.

Проблеми

„Много са им повторяеми коментарите в социалните мрежи и затова не им обръщам внимание. Сякаш в един офис са измислени опорките и са пуснати чрез един малък сайт - „Площад Славейков“. Не знам дали ви прави впечатление, че повечето пишат, че са гледали 5-10 минути и не са доволни. Звучи ли ви сериозно това, при положение че филмът е два часа? Според мен това са хора, на които проблемите са в самите тях“, коментира пред „Телеграф“ Максим Генчев. Той смята, че атаката срещу него е политическа, тъй като открито е обявил, че не харесва поведението на президента на Украйна Зеленски и не одобрява войната с Русия.

На 900 000 телевизора го гледаха

Търсачката на Фейсбук показва, че след излъчването на „Ботев“ над 1,1 милиона потребители на социалната мрежа обсъждат филма и неговия режисьор. Във вчерашния следобед той е получил и първите рейтинги. „Между 800 хиляди и 900 хиляди телевизора са били включени на БНТ1 по време на излъчването, пред всеки ако е имало по 4-5 човека, смятайте колко зрители са това. Освен това видях, че в торентите е качен и доста се тегли. В началото се притесних дали са го качили с лошо качество, но е добро - свалили са го от една от платформите, в която го показваме“, каза още Максим Генчев. Режисьорът се радва, че има и много положителни отзиви за лентата му.