0

К онкурсът за красота Мис Франция 2024 бе взривен от скандал, след като журито определи късокоса красавица да грабне короната! Журито, съставено само от жени, предпочете да връчи титлата на Мис Север Па дьо кале - Ив Жил, която изгради кампанията си върху своята къса прическа, пред кандидатката събрала вота на публиката - русокосата Мис Прованс. 

20-годишната студентка по математика със страст към статистиката Ив Жил бе коронована в събота вечерта на фона на критики, че прилича на момче, заради Пикси прическата си. Победата на Ив Жил постави началото на обществен дебат във Франция относно стереотипите за женска красота. 

Единствената финалистка с къса коса, както и първата Мис Франция, която демонстрира този тип прическа основа кампанията си именно на късата си подстрижка, а според нейните противници, тя е засегнала никакви други проблеми, вълнуващи обществото. 

„Представата за жените днес се е променила, за мен красотата не може да се сведе до прическа или форми, които човек има или няма“, обясни тя по време на квалификациите. „Бих искала да бъда жена, която нарушава стереотипите: короната ще стои много добре дори на късата ми коса“, обяви още Ив Жил. 

Нейният „образ на различна жена“ – както самата тя се определи – се превърна в ябълка на раздора, след като тя бе обвинена, че е използвала външния си вид, за да спечели короната. Според недоволните от избора й една прическа не е достатъчна, за да обедини французите, че това е красивата жена в страната. 

„Важно да покажем, че има много французойки с къси коси и те също трябва да бъдат представени на Мис Франция“, обясни Жил в първото си интервю след коронацията.

Конкурсът Мис Франция беше атакуван няколко пъти през последните години от различни феминистки асоциации в съда. През 2021 г. колективът "Osez le féminisme" заведе дело пред трудовия трибунал като обвини конкурса, че е „сексистки“; и "дискриминационен" и това наложи организаторите да въведат нови критерии.