0

Р апърът Йонислав Йотов – Тото от група СкандаУ предизвика чутовен скандал с изказване за Христо Ботев и Васил Левски. В своя подкаст Тото обяви двамата български революционери за турски граждани и предизвика мощно възмущение.

„Много се дразня, когато някой каже, че Ботев и Левски са се борили за нашата държава. Льохмани! Ботев и Левски са шесто поколение турци, защото те са родени 600 години, след като това тука е Турция. Те са шесто поколение граждани на Турция“, заяви Тото.

Неговият гост в предаването „При ТоТо“ - актьорът Борислав Захариев, по известен с прякора си Боби Турбото, остана потресен от твърденията на хип хоп изпълнителя. „Тук вече няма да коментирам“, бе лаконичният отговор на Боби.

Непремереното изказване на Тото провокира обратна реакция в патриотично самосъзнание на потребителите в нета, които моментално го попиляха, като се обърнаха към него с цветисти епитети, закани и заплахи.

След като предизвика буря в мрежите, Тото опита да замаже скандала, но се оплете в собствените си обяснения. Оправда се, че видеото му в нета е изрязано и пусна продължение, в което обяснява, че Ботев и Левски "обичат родината си, която я няма по граници". 

"Ето това казвам! Казвам, че тези хора са се борили за родината си, на за държавата, която познавате сега като структури", заяви рапърът и пусна откъси от подкаста си, за да се защити. 

"Тогава е било Турция. Тези хора са се борили за родината, а не за държавата", казва Тото в злополучния епизод на интерент предаването си. "Това казвам! Казвам, че са се борили за родината. Трябва да обичате родината си така, както ние. Така както те. Да обичате родината, а не че аз съм казал това, което искате да съм казал. Не казвам това! Трябва да си обичате родината, а не да си измисляте, че съм казал нещо. Не казвам това! Свалям шапка на Ботев и Левски, затова че са се борили за една родина, която поробена. Дали е поробена или е било присъствие, или е било владичество - то вече не можа и да се каже. Важното е, че тази родина е била под опеката на Османската империя", продължи в патриотично приповдигнат тон Тото, но не се спря до тук.

"Тези хора помнят откъде са и се борят за тази родина. Много хора казват, че обичат родината си, но мразят държавата си. Аз може би съм един от тях, но това не е важно. Важното е, че те имат съзнание на българи след толкова много години. След 600 години! А в момента ние идваме от Гложене, отиваме в София, изкарваме 5 години и казваме: Аз съм от София. Забравяме откъде идваме! Тези хора 600 години не са забравили откъде са. Това казвам! Защо вие искате да кажа друго? Не го разбирам!", проплака той.