0

Г олям скандал се надига като цунами в Музикалния театър, след като бяха обявени резултатите от избора за директор на институцията.

Досегашната шефка Марияна Арсенова бе класирана на трето място след Еделина Кънева и Марио Николов (който преди това бе директор) - съответно на първо и второ. 210 души от театъра събраха подписка срещу решението на комисията. Вчера те говориха пред медии и призоваха министъра на културата Велислав Минеков да посети Оперетата, за да разбере, че не е прав. Един от основните аргументи на протестиращите артисти бе, че от 13 души в комисията само шефът на Съюза на музикалните дейци Станислав Почекански редовно посещава Оперетата, а другите са гласували, без да знаят какво става в колектива и театъра.

Контра

От своя страна Министерството на културата пусна на сайта си съобщение, че конкурсът е проведен по действащия правилник и няма никакви нарушения. Зам.-министърът проф. д-р Борислава Танева коментира, че в Закона за закрила и развитие на културата е разписана и определена мандатност, а настоящият конкурс е вече закъснял с 10 месеца. Тя допълни, че в състава на конкурсната комисия с председател проф. Пламен Джуров са били включени доказани специалисти и експерти, каквито са и изискванията по наредба.

Пред „Телеграф“ Марияна Арсенова твърдо заяви, че ще си търси правата с всички възможни средства. Тя смята конкурса за нагласен. В първата му част е била класирана на първо място, а при събеседването изведнъж е станала последна и попада в графата „некласиран кандидат“. „Финансовите резултати и пълните салони говорят най-добре за дейността ми. За 7 години направихме и 11 български заглавия, а ме обвиняват, че нямало нито едно“, възмути се Арсенова.

Заместник

Според Марияна Арсенова става въпрос за реваншизъм. Очаква се Министерството на културата да назначи за заместник на Еделина Кънева Марио Николов, който бе класиран на второ място. Арсенова навремето го наследи. Тогава тя обяви, че е заварила Оперетата с големи финансови загуби, а сега показателите в това отношение са отлични. „Ще предприема всички законови действия. Защитавам труда на всички в Музикалния театър. Като разбрах за подписката в моя защита, си казах, че съм тук, в кабинета си, и няма да се крия. Та как мога да накарам 210 души да се подпишат, при положение че след няколко дни няма да съм директор и може новото ръководство да ги накаже?!“, попита още Марияна Арсенова.

Зад кулисите

Еделина Кънева в последните години е от най-изявените прими на родната оперета, като се справя чудесно както с оперен репертоар, така и с мюзикъли. Преподава поп и джаз пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Гастролира с успех в САЩ, Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други страни по света.

Казва, че е израснала между Сатиричния театър, където вуйчо й Георги Калоянчев постоянно я водел, и също на баскетболната площадка, където баща й я тренирал.