0

С екс и насилие - двете думи, на които се крепи индустрията в Холивуд, но сега резултатите са шокиращи с премиерния филм „Нейната дума“.

На екрана режисьорката Мария Шредър представя историята на две журналистки от „Ню Йорк таймс“, с чиито материали е развенчан, разбит на пух и прах най-влиятелният продуцент в Холивуд - самият Харви Уайнстийн. И става реч не за актриси, които искат да преспят с някой от силните в шоубизнеса, за да станат известни, а за жени, които наистина са били принуждавани да правят неща, с които не са съгласни. Макар на български журналист да изглежда странно как някой може да си позволи работа седмици и месеци наред само за един-единствен репортаж, нещата във филма иначе изглеждат съвсем истински.

Път

Филмът „Нейната дума“ проследява пътя, който изминават репортери и редактори в безспирното преследване и намиране на свидетели и дали има нещо гнило в Холивуд. Те успяват да убедят жени да свидетелстват срещу Харви Уайнстийн - всемогъщия продуцент. След тези репортажи се разбира, че вълкът е надянал овча кожа.

Когато излизат първите сведения, лавината се отприщва и Уайнстийн се превръща в сериен сексуален хищник. А движението #MeToo става едно от най-влиятелните в съвременното западно общество.

Пит

Сред продуцентите на филма е Брад Пит, но самият той не играе в него. В главните роли са Кери Мълиган („Момиче с потенциал“, „Далече от безумната тълпа“, „Див живот“) и Зои Казан („Заговорът срещу Америка“, „Нюйоркска комбина“, „Нашето мото е „Криза“). Режисьорката Мария Шредер е германка, която в последно време работи в Америка. У нас я знаем от филмите „Любовен живот“ и „Аз съм твоят мъж“. Има солиден опит като актриса, най-популярни са ролите й в „Розенщрасе“ и сериалът „От местопрестъплението“.