0

С ветовноизвестният цигулар Васко Василев е чакал цели три месеца отговор по мейла от великотърновския театър за предстоящото си турне през ноември.

Музикантът е искал да включи старата столица в списъка с концертната обиколка, но от „Константин Кисимов“ така и не намерили време да му отговорят дали могат да му дадат салона под наем.

Скандал

Запитването на мениджъра му Петя Иванова е от 23 ноември 2023 г. В него тя заявява: „Бихме искали да включим Велико Търново в градовете, които ще посетим, и бихме искали да проверим дали можем да го направим на вашата сцена на датата 13 ноември 2024 г.“. След като местни феновете на музиканта предизвикаха скандал, жалвайки се в социалните мрежи, че любимецът им ще пропусне града им, директорът на великотърновския театър Васил Вълчев се свързал с Иванова. „Чух се с нея и предложих да гостуват, но доколкото разбирам, те са подредили програмата си за годината. Ще продължа да искам лично разговор с Васко Василев да опитаме да бъде гост на нашия град. А вчера подразбрах, че по някакъв начин е изпуснат“, коментира пред местния вестник „Борба“ директорът на МДТ „Константин Кисимов“ Васил Вълчев. „Няма драма! Имаше някакъв пропуск в комуникацията при тях, но го оправихме и го добавихме на финала на турнето. Всичко е наред!“, каза пред „Телеграф“ Петя Иванова.

Филм

Именно във Велико Търново ще завърши турнето „Васко и цигулката“ на 25 ноември. А стартът е на 5 ноември в зала 1 на НДК. За разлика от всеки друг път сега турнето ще представлява филмова премиера и концерт в едно. Документалният филм за живота на Васко Василев е продуциран от компанията MAD in BG с автори Лора Крумова и Мария Йотова. Кадри от детството в София, от годините на образованието му в Москва, през актуалните му ангажименти в Испания, Италия, Япония, България до работата му в Кралската опера в Лондон са части от разказа за живота на Васко. Във всеки от градовете на турнето 50-минутната лента ще бъде излъчена непосредствено преди главният му герой да излезе на сцената за една много лична музикална ретроспекция. Музикалната програма за турнето се пази в тайна, но Петя Иванова обещава да е приятна изненада за почитателите на Васко Василев. Тя ще бъде обявена в края на октомври, непосредствено преди музикантът да кацне на родна земя, като дотогава няма да има други гостувания у нас.

Програмата

05 ноември, зала 1, София,

06 ноември, читалище “Съгласие 1869”, Плевен

07 ноември, “Доходно здание”, Русе

08 ноември, Органова зала “Добрич“, Добрич

09 ноември, Фестивален и конгресен център, Варна

11 ноември, Държавна опера, Бургас

12 ноември, Драматичен театър “Стефан Киров”, Сливен

13 ноември, Общински драматичен театър "Апостол Карамитев", Димитровград

14 ноември, Културен център, Стара Загора

15 ноември, Читалище “Родолюбие 1873”, Асеновград 

16 ноември, Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив

18 ноември, Драматично-куклен театър “Константин Величков”, Пазарджик

19 ноември, Дом на киното, Панагюрище

20 ноември, Общински драматичен театър “Невена Коканова”, Дупница

21 ноември, зала “Пейо Яворов”, Благоевград

22 ноември, Културен дом, Сандански

23 ноември, Дом на културата, Гоце Делчев

25 ноември, МДТ „Константин Кисимов“, Велико Търново