0

П есните на Били Айлиш, БТС и Калид помагат за бързото заспиване, показва ново проучване, цитирано от The Hollywood Reporter.

Изследователи от университета в Орхус в Дания анализираха 225 626 песни от 985 плейлиста на Spotify, които са свързани със съня.

След това групата използва софтуера на платформата за аудио стрийминг, за да сравни песни за сън и обща музика.

Музиката за сън обикновено е по-тиха и по-бавна и включва акустични инструменти.

Но според техните констатации, споделени в списание PLOS One, има значително количество разнообразие сред музиката за сън, като я разделят в шест категории.

Авторите на проучването казват, че „са изследвали характеристиките на музиката, използвана за сън, и са открили, че въпреки че музиката за сън като цяло е по-мека, по-бавна, инструментална и по-често се изпълнява на акустични инструменти, отколкото друга музика, музиката, която хората използват за сън, показва голяма вариация, включително музика, характеризираща се с висока енергия и темпо.“

Докато три категории включваха песни с типична музика за сън, другите категории включваха по-силна и по-енергична музика. Някои от песните бяха популярни песни като „Dynamite“ от K-pop групата БТС и „lovely“ от Били Айлиш  и Калид.

„Проучването може както да информира клиничното използване на музиката, така и да разшири нашето разбиране за това как музиката се използва за регулиране на човешкото поведение в ежедневието“, добави екипът зад изследването.