0

Т еодора Стойкова – това е името на слънчевото момиче от Бургас, което преди 18 години грейва от телевизионния екран и вълнува феновете на попфолка със своя глас, стил и песни. За нула време тя се превръща в звезда и любимка на хиляди българи. Знаят я просто като Теодора. Все още в главите на феновете й звучат хитове като „Някой като мен“, „Желание за грях“, „Гаси тока“, „Моят номер“ и други. Все още се помнят, нищо ще са записани и излъчвани преди повече от 10 години, а самата Теодора от осем години е извън полезрението на медиите и дори не е в България. Но почитателите не са я забравили и за тяхна радост тя се връща на музикалната сцена.

Майка

Къде е Теодора, какво се случва с нея, защо не прави песни и я няма по телевизията? Това са част от въпросите, които феновете на фолка си задаваха по време на паузата, която певицата си взе от публичното пространство. Отговорите на тези въпроси вече са ясни. „Живях 8 години в Америка. Родих две прекрасни деца и всекидневието ми премина в майчинство и грижи. Мисля, че на колегите Ви им беше трудно да ме намерят заради немалката часова разлика с България. А и аз, признавам си, исках да се фокусирам върху семейството си. Сега вече няма да Ви е трудно да ме откривате – вече поемам участия, заснех няколко клипа, връщам се отново в играта“, сподели Теодора пред „Телеграф“. Тя е на мнение, че няма точно време, в което трябва да се върнеш отново у дома. „Сърцето диктува кога! Липсваше ми моето семейство – майка, баща ми, брат ми. Разговорите по Вайбър не могат да заместят живото общуване. От друга страна, липсваше ми работата. Исках да пея, да правя песни – това с годините започна да ми липсва все повече. Контактът с публиката също“, коментира певицата.

Връщайки я години назад, става ясно, че решението да замине за Америка и да се установи там имало и предистория. Всичко започнало с турне зад Океана през далечната 2007 година.

„Преди да се преместя да живея в Щатите през 2014-а, имах турне един месец там още през 2007-а. Спомням си с какви впечатления се прибрах от страната. Най-много ми хареса Лас Вегас. Имах огромното желание някой ден отново да се върна там, точно на това място. Втория път, когато стъпих на американска земя, за мен всичко беше познато, нямаше изненади, почувствах мястото много близко. Заминах за САЩ, защото исках да опитам от живота в чужда страна и да създам свое семейство. Но не съм си мислила, че ще остана толкова дълго време...“, разказва още фрагменти от биографията си чаровницата.

Океан

„Аз живях в слънчева Калифорния, в много спокоен град с прекрасен климат. Хората не се интересуваха кой кой е, какъв е – известен, неизвестен, имаш или нямаш пари. Усетих американците като естествени и усмихнати, поздравяват с „Хай“ навсякъде, дори да не те познават. Създадох много истински приятелства за целия си престой с американци“, разказа още тя и споделя, че всичко това се случило въпреки факта, че е заминала за Съединените щати, дори заживяла там, без да знае езика. „Имах само основни познания. Английският ми за ежедневието е добър, разбирах се с всички, а това е най-важното“, каза още Теди пред наш репортер и сподели, че откъсването от голямата сцена не е довело и до тотално скъсване с музиката. Е, разбира се, в началото тя не е била на преден план, но по-късно това се е променило. „В началото се откъснах изцяло от музиката. Поставих децата и семейството на първо място. След няколко години обаче сериозно ме налегна желанието да правя отново песни. От такова голямо разстояние беше трудно. Най-вече защото композиторите бяха далече, часовата разлика ни пречеше да се чуваме по телефона. Моят текстописец ми звънна един път още по време на пандемията и ми каза: „Написах песен за теб – дойдоха ми музиката и текстът наведнъж“. Аз си помислих, че се шегува, а той наистина беше направил песен, при това балада. Толкова много ми хареса! И после изведнъж ми каза: „Защо не се пробваш и ти? Ти си толкова музикална, завършила си музикално училище, опитай се да направиш мелодия!“. Отговорих му, че това е невъзможно, никога не съм го правила. Нямаше и седмица и един ден се събудих с няколко мелодии в главата си! На следващия ден още една мелодия. И още една, и още една. Започнах да ги забравям, затова си поръчах диктофон. И нали казват – апетитът идва с яденето – толкова много ми се услади тази работа, че мелодиите не спираха и не спираха. Веднъж ми идваха темички за куплет, друг път – за припев. В един от новите албуми, които предстои да издам, всички песни ще са по моя музика. Балади са, и то много специални. Обичам да правя песни за душата“, поясни популярната бургазлийка, която вече се готви за концерти и записва нови песни, които скоро ще се появят в телевизионния и радиоефир, както и в онлайн пространството.

Теодора разказва още, че въпреки далечното разстояние и разликите в часовите зони е успяла да запази контакти с част от нейните колеги в попфолк жанра, но с други е изгубила връзка. Вероятно именно поради тези обективни причини. След като се върнала в родинат, изпитала известни трудности с адаптирането към живота и действителността у нас. „Часовата разлика малко ме затрудни, но това се и очакваше. Малката ми дъщеря Анна е на 1 годинка. Голямата – Мария, вече тръгна на българско училище в София, първокласничка е. На мен много неща са ми нови. София е променена. Бях забравила колко е натоварен трафикът. Но тук са близките ми хора, които не бях виждала толкова дълго време“, споделя още изпълнителката на вечните хитове „Някой като мен“ и „Смешна цена“, които все още звучат на партита в популярни дискотеки из цяла България и сега феновете отново ще имат възможност да ги чуят на живо именно от Теодора. Самата певица не крие, че е безкрайно щастлива, че вече е на родна земя, а на прибирането й у дома най-вече се зарадвали хората, които са й дали живот. За тях певицата споделя: „Имам прекрасни родители. Майка ми и баща ми – те са моят гръб. Майка ми ме записа навремето на кастинга на Diapason Records, тя е първият човек, с когото споделям всичко относно музиката. На нея пускам всички песни още в работен вариант, показвам текстовете си, снимките от фотосесиите. Тя ми е голям коректив. Винаги е била много реална. Когато нещо не й харесва, няма притеснение да ми каже. Винаги се допитвам до мнението й – разбира се, решенията си ги вземам аз. Имам по-голям брат, обожавам го“.

С гръцката звезда Giorgos Giannias.

 С гръцката звезда Giorgos Giannias.

След завръщането си в България Теодора направи равносметка за това какво й е дала музиката и какво – отнела.

„Знам, че звучи като клише, но аз живея с музиката, за мен тя е всичко. Песните ми ме изразяват като човек и чувствителност. Благодарение на музиката се срещам с хора, които ме харесват. Да, тя ми отне част от личния живот, но не се оплаквам“, казва тя и споделя плановете си за бъдещето в професионален план.

„Попфолкът и фолклорът ще ми бъдат еднакво важен приоритет. Наскоро заснех два видеоклипа към авторски песни на македонска основа. Първата е на емигрантска тематика – казва се „Ще се видим скоро“ и тя е по моя музика. Много лична песен. Втората – „Либе ле“, е по музика на големия Никола Ваклинов, с чието име е свързан още „Пирин фест“. През 2023-та смятам да издам македонски фолклорен албум, там ще има и стари песни, например от рецитала ми на „Пирин фолк“. В края на октомври ще заснема и първата си попфолк песен след завръщането ми. За първи път разкривам именно пред „Телеграф“, че парчето ще е много готин кючек и ще ви хареса. Тъй като последните ми песни са балади, много фенове ме питаха няма ли да има бърза песен. Ще има – даже още две записах, предстои да ги клипирам“, обясни пред „Телеграф“ изпълнителката на „Гаси тока“. С усмивка тя сподели, че нейно голямо желание е да направи дует с гръцката легенда Никос Вертис. Вече има общо парче с турския певец Синан Акчъл. Казва, че би записала и още песни с него, защото го харесва като изпълнител.

Засне клип в Гигинския манастир

Преди дни тя засне клиповете на новите си две песни. Локацията на снимките беше  Гигинският манастир „Св. св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски“.

Всъщност може да кажем, че Теодора се връща „в изначалните коловози“ на професионалния си живот. От малка тя пее народни песни, две години пее в хор „Нефтохимик“ в родния си град, а пет години трупа опит като певица по сватби и концерти. След като завършва гимназия, пък се явява на прослушване в ансамбъл „Странджа“ и е приета за артист хорист.