0

Л ъчезарната актриса Здрава Каменова получи подкрепление от публиката на едно от последните си представления на стенд ъп формата й „Още една жена каза“. Около 400 зрители светнали с фенерчетата на телефоните си към сцената поради инцидентно изгаснал ток.

Фенери

Преди няколко дни Здрава и нейният екип представяли интересните си истории в Бургас. „По средата на представянето изгасна осветлението, но микрофоните продължиха да работят. Настъпи пълен мрак, защото беше към 21,30 ч. вечерта. А аз бях по средата на историята, която ако прекъсна, ще се изгуби смисълът. Започнахме да импровизираме и трите. Темата беше за онлайн обучението и говорехме как и на тъмно трябва да учим“, разказа тя. Въпреки това момичетата усетили, че положението ще продължи по-дълго и опрели до помощта на зрителите. „Решихме да попитаме публиката дали иска да ни помогне, като включат фенерите на телефоните си и ги насочат към нас. В този момент може би около 400 телефона се обърнаха към нас и толкова силно осветиха сцената, беше уникално. Как да не ми се работи след такова нещо. При нас е взаимно, хората си тръгват щастливи, ние си тръгваме щастливи. Благодарна съм, че хората ни изчакват да споделят с нас емоциите след дадено представление, което е уникално“, добави актрисата.

Във формата й „Още една жена каза“ участват още две актриси - Яна Огнянова и Наталия Цекова. „Създала съм един букет от най-абсурдните истории на различни теми. С момичетата имаме интересни предизвикателства. Днес имаме чудесно шоу на Sofia summer fest. С любимите ми Стефания и Богдана пътуваме много често. Стенд ъп форматът е с музика и мои смешни истории, на които хората се радват и в рубриката по NOVA в „На кафе“, споделя Здрава.

Смях

Освен комични ситуации в професионален план звездата има и на почивките със семейството й. „Отдавна не бяхме ходили в Гърция с децата. В толкова абсурдни ситуации изпаднахме, първо се ядосвах, след това го приехме смехотворно.

Попаднахме в една къща, в която бушонът непрекъснато изгасваше и постоянно се редувахме кой какво ще включва. Отделно на това едната печка не работеше, другата, която работеше, нямаше тава, в която да поставим каквото и да било. В двора нямаше лампа и си светехме с телефоните, за да си изчистим рибата. Но въпреки това беше уникално. Винаги, когато много се ядосам, след това много се смея“, разказа тя през смях. Работата на артистите е такава, че постоянно пътуват, но за нея това е благословия. „Казвам си, колко е красива България. И съм благодарна, че обикалям родината си, докато работя работата, която обичам. Дъщеря ми често пътува с мен и това е моят идеал за прекарване на времето“.

Роля

На въпроса коя роля иска да изиграе много, Здрава отвърна, че всичко, което играе, е измислено от самата нея. „Моят път е по-различен и странен. Аз съм някъде по средата между автора и актрисата, защото всичко, което съм играла досега, е писано от мен. Винаги аз инициирам проектите. От време на време ми се иска много, но не знам дали е възможно това да се случи в България, да ме поканят в непознат екип, в нещо различно. Но тук всички сме се изолирали много и всеки си работи помежду си. Аз си го набавям това, като каня нови хора. Тази година успях да поканя две талантливи певици – Габриела Колева-Габо и Яница Кънева“. Относно мечтите си авторката не иска много. „Мечтая да виждам все по-осъзнати хора. По-усмихнати и смирени вътрешно, готови да откликнат човешки на другите, без дори да се познават. Мечтая да не се губи интересът на хората към театъра. Надявам се да има повече толерантност между хората в работата и в живота“, разкри тя.

Деца

Щастливата майка прекарва изключително много време с децата си и успява да се забавляват заедно, докато пътуват или играят различни игри. „Създаваме си интересни игри, подхвърляме си топка във водата. Но си поставяме рекорди, смятаме точки, всичко е на живот и смърт. Смешното е, че аз и Светльо много се вдетиняваме и децата се забавляват много. Често играем и футбол и винаги има и ранени. Правим си състезания по смехории и да се имитираме един друг. Когато някой изпадне в някакво смешна ситуация, другите го разиграват с дни и е като някаква религия да го правим“, разказва тя. Децата й вече имат някакъв ориентир в живота, като някои ще последват нейния път, споделя тя. „Големият ми син учи програмиране в гимназията. Голямата му мечта е да бъде пилот. Дъщеря ми след една седмица стартира на сцената в Бургас и морето. Аз съм поканена за водеща и сценарист и ще я взема с мен на сцената. Синът на Светльо – Калоян, догодина ще кандидатства в НАТФИЗ, което е голяма изненада за нас. Много се запали покрай представленията. Ходи на уроци по пеене, интегрирал се е в тази идея. Голяма отговорност за мен е да давам съвети в това направление, но всички му се радваме. Малкият му син пък много се увлича по историята, въпреки че все още е много малък. Той е нашият историк, който все ни изпитва за разни дати и години, а ние винаги се проваляме“.

Учи

Освен образованието за Каменова е важно да научи децата си и на ценности. „Това, което виждам, че липсва при много хора, дори и много интелигентни родители не успяват да научат децата си навреме, че невинаги те трябва да са най-важни и желанията им трябва да се изпълняват сега веднага. В едно семейство с много деца, както при нас, има моменти, в които вниманието е насочено само към един, след това към друг. Това някак ни учи да не оставаме безпристрастни към нещо“, отсича тя. Докато били на почивка в Гърция и вървели към плажа, семейството й видяло голяма група деца, а около тях осеяна улица от пластмаса. „Без да се наговаряме, шестимата започнахме да събираме всичко, което видим, и изхвърлихме две огромни торби с пластмаса. Това ме кара да се радвам. Това е смисълът. Децата са по-щастливи, когато не са нонстоп в епицентъра на вниманието, иначе емоционално се объркват. Трябва да ги оставим сами да правят някои неща“, сподели авторката.

С нова пиеса „Изтрий веднага това“

В продължение на година Здрава Каменова не бе писала пиеси, но сега е готова с новата си, която се казва „Изтрий веднага това“. „От една година не бях писала пиеса. За мен това е много дълго време. Аз на година правя по 2-3 текста за театър. Сега написах една нова пиеса, в която поканих да ми партнират Димо Алексиев и Тони Карабашев, нямаме търпение да започнем репетиции. Пиесата е много абсурдна относно нашето желание да сме вечно идеални и когато сбъркаме нещо, да го изтрием веднага. Няма да издавам много от сюжета, много е абсурден и мисля, че всички ще се припознаят в него. Готвим през ноември да излезем в София. Хем ми е хубаво лятото, хем ми се иска да свърши, за да се съберем за репетиции вече“, разказа актрисата.