0

Ф илмът „Майка“ на Зорница София, който бе дисквалифициран в надпреварата за българско предложение за номинация за „Оскар“, получи наградата „Златна роза“ на 40-ото издание на Фестивала на българския игрален филм.

Според журито екипът заслужава приза за трогателното изобразяване на майчинството в предизвикателствата на съвременния свят.

Диплом

„Майка“ бе отличен още с наградата за женска роля на актрисата Дария Симеонова и за операторското майсторство на Крум Родригес. Удостоен бе и със специален диплом от журито, който ще бъде изпратен на децата, участващи във филма. Другият голям победител при пълнометражните заглавия е „Шекспир като улично куче“. Валери Йорданов получи признание за сценарий и за режисура, а актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев - за мъжка роля. Филмът се окичи още с наградата „Варна“, която връчва морската община, с приза на Съюза на българските филмови дейци и на Младежкото жури на фестивала. Режисьорът, комуто се наложи много пъти да излиза на сцената, пожела българските кинотворци да могат да правят много по-често филми и да не се налага да чакат като него десет години, за да реализират проектите си.

Дебют

За дебют на 40-ото издание на фестивала „Златна роза“ бе отличен Орлин Милчев, режисьор на „Изкуството да падаш“. Журито за пълнометражни филми връчи своята специална награда на „Пролетно равноденствие“ със сценарист Красимир Крумов-Грец, режисьор Иван Павлов, оператор Емил Христов и актьори Светлана Янчева и Ивайло Христов. Това бе изборът и на Гилдия „Критика“. „Златна роза“ за късометражен филм бе присъдена на „Празник“ на Антония Милчева, но в категорията бяха раздадени още две награди - за режисура на Александър Милушев за „1999“ и за операторско майсторство на Йоанна Хаджииванчева за „Откъснати“. Кинокритиците отличиха Vox populi на режисьорката Тянита Ганчева.

Наградата на публиката отиде при детския филм „Случаят Тесла“ на Андрей Хаджииванов, който напълни зала 1 на Фестивалния и конгресен център на прожекцията си във Варна.

Победителите бяха избрани от международното жури за пълнометражни филми в състав – председател Александър Донев, киноисторик, продуцент и дистрибутор, България и членове: Ана Гъргич, кинокритик, специалист по балканско и източноевропейско кино, Хърватия; Блерта Башоли, сценарист и режисьор, Косово; Илко Ганев, доктор по театрознание в ИИИ към БАН и Майя Виткова – Косев, сценарист, режисьор и продуцент.

Статуетка

Фестивалът "Златна роза" тази година има нова статуетка по случай своя 40-годишен юбилей. "Златната роза е най-красивата от розите, може би защото не съществува в действителност, но съществува идеята и огромното желание да се достигне до нея, да бъде притежавана. Така тя се превръща и в символ на успеха, на изкачването на върха, измерение на най-красивото. Когато започнах работа по проектите за статуетка, си дадох ясно сметка, че искам да избягам от буквалността и безцелната форма и да визуализирам стремежа към успеха, вдъхновението и естетиката в една запомняща се, силна и естетична форма, която веднага да създаде асоциация с фестивала и да стане достойна и неразделна част от неговата визуална идентичност“, казва авторът на проекта Надя Розева - скулптор, бижутер и куратор. "За мен златната роза е и красивата жена в българските народни приказки и фолклор. На пръв поглед банална асоциация, която в контекста на фестивала "Златна роза", асоциирах с музата, която съпътства хората на киното в творческия процес и развява артистично коси, които напомнят за красиво цвете", допълва тя. Статуетката е висока 26 см, тежи два килограма и половина.

Отличените:

Голямата награда „Златна роза“ за най-добър пълнометражен филм - „Майка“, реж. Зорница София

Специалната награда на журито - „Пролетно равноденствие“, реж. Иван Павлов

Наградата на град Варна - „Шекспир като улично куче“, реж. Валери Йорданов

Наградата за режисура - Валери Йорданов за филма „Шекспир като улично куче“

Наградата за сценарий - Валери Йорданов за филма „Шекспир като улично куче“

Наградата за операторско майсторство - Крум Родригес за „Майка“

Наградата за женска роля - Дария Симеонова за ролята й във филма Майка“

Наградата за мъжка роля - Владислав Стоименов и Васил Илиев за ролите им във филма „Шекспир като улично куче“

Наградата за дебютен пълнометражен филм - „Изкуството да падаш“, реж. Орлин Милчев

Диплом за децата от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения, участвали във филма „Майка“

Диплом за Светлана Янчева за ролята й във филма „Пролетно равноденствие“