0

Р ежисьорът на "Царица Клеопатра" Тина Гарави отвърна на критиките към сериала й, като написа статия за сп. Variety. Поредицата й предизвика бурно недоволство, тъй като в него легендарната египетска царица е чернокожа.

Гарави отхвърли обвиненията в "очерняне" на историческата фигура. В сериала на Netflix тъмнокожата актриса Адел Джеймс изиграва ролята на Клеопатра. В статията си Гарави отвърна на критиkите. „Докато снимах, станах мишена на огромна онлайн кампания на омраза. Египтяните ме обвиниха, че „очерням“ и „се опитвам да открадна“ тяхната история. Някои заплашиха да съсипят кариерата ми – което исках да им кажа, че е смешно“, пише тя.

Гарави призна, че е знаела, че тъмнокожа Клеопатра ще предизвика политически скандал, но настоя, че "историците могат да потвърдят, че е по-вероятно Клеопатра да е изглеждала като Адел, отколкото като Елизабет Тейлър".

„Защо Клеопатра да не бъде тъмнокожа? И защо някои хора се нуждаят от Клеопатра да е бяла? Сякаш да бъде бяла й придава повече стойност“, пише тя.

Решението на Netflix да „почерни“ Клеопатра предизвика огромно недоволство. В сряда египетският адвокат Махмуд ал Семари заведе дело срещу компанията за сериала, призовавайки за разследване на управлението на Netflix, както и блокиране на услугата за стрийминг в Египет.