0

О ркестърът на Чарлз III идва да ни свири срещу 170 лв. билетът, научи „Телеграф“. Концертът е насрочен за 13 юли на площада пред катедралния храм „Св. Александър Невски“ в столицата, а билетите са по 150 и 170 лв. Английският камерен оркестър ще е в основата на музикалната програма навръх коронацията на крал Чарлз III на 6 май.

Патрон

От 1977 г. Чарлз III първо като принц, а сега и като крал е патрон на Английския камерен оркестър. Това е съставът с най-много записи в историята на класическата музика – над 860 на повече от 1500 произведения от над 400 автори. Както и колективът с най-много изпълнения в различни страни по света. Тазгодишната обиколка включва САЩ, Бермудите, Китай, Финландия, Франция, Гърция, Словения, Австрия и др.

Оркестърът на краля се гордее със своите записи за множество прочути кинопродукции. Сред тях са филмите за Джеймс Бонд, „Гордост и предразсъдъци“, „Красавицата и Звяра“, от поредицата „Джурасик парк“ и др.

Цигулка

Очаква се в София солист на концерта да е Стефани Гонли, която в момента е може би най-изявеният цигулар в света. Тя е лидер на Английския камерен оркестър и на Шотландския камерен оркестър. Преподава в „Гилдхол скул“.

На площада с оркестъра е планирано да се изяви и другият голям световен цигулар – Джон Милс.