0

А мериканският милиардер Илън Мъск пътува до бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау за частно посещение, след като беше критикуван, че подкрепя антисемитска теория на конспирацията и позволява да се публикуват антиеврейски послания на омраза в неговата платформа X.

Мъск беше сниман със сина си, равина и президент на Европейската еврейска асоциация Менахем Марголин, американския колумнист Бен Шапиро и оцелелия от Холокоста Гидон Лев, докато посещават лагера, ограден с бодлива тел, където се намират дървените бараки, останките от газовата камера и паметник в памет на жертвите. Мъск също планира да обсъди антисемитизма онлайн като част от конференцията на Европейската еврейска асоциация в Краков, преди Международния ден в памет на Холокоста , който се отбелязва на 27 януари, годишнината от освобождението на лагера през 1945 година. 

Посещението на бившия лагер на смъртта, построен от нацистка Германия в окупирана Полша между 1940 и 1945 г., където един милион европейски евреи и повече от 100 000 неевреи са били избити, и участието в конференцията идват, след като през ноември Мъск отговори на туит, в който твърди, че евреите насърчават „анти-бялата омраза“ с посланието: „Вие казахте точната истина“. После дойде извинението: „Това е най-лошият и глупав пост, който съм писал“.

След като предизвика скандал, основателят на SpaceX летя до Израел, но каза, че пътуването е било предварително планирано и не е било „обиколка за извинение“. Израелският президент Исак Херцог му каза, че има "огромна роля" в борбата срещу антисемитизма.

Собственикът на Tesla и SpaceX също беше обвинен, че е позволил на езика на омразата да се разпространява в мрежата X, откакто купи платформата за 44 милиарда долара през октомври 2022 година.