0

А ктьорът Валери Йорданов и директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев загубиха делата, които заведоха един срещу друг. Софийският районен съд се произнесе по иска на актьора Валери Йорданов срещу Василев, заведен миналия март. Актьорът от "Хъшове", един от най-гласовитите поддръжници на Морфов, съдеше шефа на Народния за претърпени неимуществени вреди, свързани със здравето му. Той претендираше за щети от 10 000, но започна с частичен иск за 1000 лв.

Иск

Скоро след това скандалът между двамата се разрасна и Васил Василев заведе насрещен иск срещу щатния актьор на трупата заради негови фейсбук реплики като "Вие сте за незабавно махане, психиатричен преглед", "Ще се видим в съда, заедно с... други колеги, които са във възторг от вашите мутренски изпълнения", които били обидни и засягали "достойнството, честта и доброто му име". Искът бе със сходно съдържание - претърпени неимуществени вреди за 10 хил. лв., от които настоява за 2000 лв. обезщетение. В крайна сметка съдът отхвърли на първа инстанция и двете претенции заради аргументите и в двата, които почиват на дребнави заплахи и лични конфликти. И Валери Йорданов, и Васил Василев губят заведените един срещу друг дела, като всеки е осъден да плати по 400 лева съдебни разноски на другия. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок пред Софийския градски съд, пише в заключението на районния съдия Зорница Езекиева.

Морфов

Това обаче не слага край на пародийните дела около Народния театър. Актрисата Рени Врангова съобщи във Фейсбук, че директорът е завел наказателно дело с граждански иск за 100 000 лв. срещу съпруга й Александър Морфов. То е предизвикано от изказването на режисьора на наградите "Аскеер" през май м.г., където той нарече бившия си шеф пред публика и камери "партийно-номенклатурна нищожна личност". Първото заседание бе на 26 април и за първи път в съда се яви самият Васил Василев, а на следващото заседание ще бъдат изслушани свидетелите на страните. Има и още една тъжба от директора на театъра, почувствал се засегнат от изказване на актьора Камен Донев, който в тв интервю нарече Василев "мижитурка", "човечец" и го определи, че "не е читав човек". Директорът настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му изплати 2500 лв. обезщетение. Все още няма решение по този иск.