0

А ктьорът и продуцент Петър Байков е готов да бъде новият Уолт Дисни.

Преди дни той обяви своя дебютен авторски проект - „Снежанка (версията на Петър Байков)“, в който взема участие и неговата майка Мария.

Инстинкт

Идеята на Байков се ражда преди 5 години. „Историята за „Снежанка“ живее в мен, откакто се помня. В този проект интерпретирам цялата приказка не само с гласа си, но и с мои собствени илюстрации, визия за героите и авторска музика“, споделя Петър. Той винаги се доверява на творческия си инстинкт и вярва в него. „С безкрайна благодарност към всички хора, които безспирно ме подкрепят като артист, в този момент аз вече съм готов да бъда творец на световната сцена. Готов съм да бъда следващият Уолт Дисни на това поколение, който има смелостта да бъде иноватор, да вярва силно в мечтите си и да ги сбъдва с най-голяма лекота. Готов съм да надградя този световен успех“, допълва актьорът. На въпроса дали мечтае някой ден професионалният му път да го заведе до Америка, той отвърна: „Аз вярвам, че всичко е възможно! За мен граници на мечтите не съществуват! И с голяма любов съм готов да дам живот на "Снежанка" (моята версия), споделяйки я с цял свят“.

Концепция

След признанието от „Дисни“, участието си в риалити формат и стотиците знаменити роли, озвучени с различни гласове, Петър ще разкаже историята на Снежанка през собствената си призма. „Въпреки всички филми и проекти зад гърба ми, това е моят дебютен авторски проект, който продуцирам и създавам от основи. През годините творбата е издавана многократно, а често пъти е свързвана с пълнометражния анимационен филм от 1937 г. За мен най-голямото предизвикателство беше да изляза от тази концепция и да създам своя собствена - новата версия на „Снежанка“ на 21-ви век. С нова визия, дизайн, глас и образ. Тази, която цял свят да припознае като новата Снежанка, но оставайки напълно верни на класическата приказка, без „модернистични“ и „политкоректни“ послания, които да променят хода на историята и заложените приказни елементи и черти на героите“, разкрива той.

Образи

Измислянето на образите и света на героите е нещо ново за Байков, за това той открива подкрепа в лицето на майка си. „Първите години на подготовка преминаха в проучване и избиране на дизайна на героите и техния свят. Изключително горд и благодарен съм, че моята майка Мария се включи в проекта като творчески ръководител и редактор. Скоро ще имам удоволствието да ви открехна повече завесата от нейното участие зад кулисите“, споделя звездата.

Детайли

За артиста това е едва началото на неговия творчески път с авторски проекти. „Снежанка (версията на Петър Байков)“ е само началото и поставя основите на това, което предстои. Обявяването на проекта се радва на голям отзвук и се радвам, че срещна толкова позитивна реакция от хората“, разкрива той. Петър винаги планира всички творчески работи с години напред. „В последните ми проекти - обичам да поставям деликатни, а понякога и не толкова деликатни следи в снимки и публикации в социалните мрежи за това, което предстои. Например летящата зад мен в небето Мери Попинз в публикация, месеци преди да обявя дублажа ми на всички роли в "Мери Попинз се завръща". За мен това е начин да се свързвам по-силно с хората, които ме следват, а те от своя страна стават все по-добри да забелязват малките детайли и това ни прави част от една общност“, казва дубльорът. Той уточни, че тази есен ще запознае почитателите си с героите от книгата по време на предстояща рекламна кампания, като обещава много изненади.

Хоби

Талантливият мъж няма много свободно време, но когато успее да си открадне малко, той се наслаждава на пътешествия и на различни спортове. „Старая се да живея здравословно, доколкото графикът ми го позволява. Спортувам, движа се активно всеки ден и пътувам при всяка удобна възможност. Обичам да казвам, че рисуването ми е хоби, но след "Снежанка" и то се превърна в професия, която ми доставя удоволствие“. Освен това той обича да чете и да гледа филми. „И двете форми (книга и филм) за мен са еднакво въздействащи и пленяващи. Откъм книги, чета предимно езотерична литература, от нея черпя още повече желание да надграждам“, допълва Байков.

Победа

Актьорът грабна победата в категория “Дублаж” в тазгодишната селекцията за “Полет в изкуството” на Фондация "Стоян Камбарев", основана от Деси Тенекеджиева. „Победата ми в категория "Дублаж" като най-добър актьор в дублажа в България завърши красиво кръга, който започнах преди повече от пет години. Единствената логична стъпка след този връх е да се насоча към по-голям“, споделя той.

„Русалките H2O” - първият му дублаж

Първият професионален дублаж на талантливият Петър Байков бил сериалът „Русалките H2O“.

 „Този сериал и до днес продължава да бъде все така актуален и неслучайно! Те излъчват чистота и вълшебство“, разкрива актьорът. Това било самото начало на дългия път, по който Петър все още върви смело и успешно. „Аз бях едва начален ученик, а целият екип се възхити от уменията ми и ме окуражи да преследвам актьорската кариера. Така и направих“, допълва той.

Почива на Свети Влас през лятото

Дубльорът все още не е закрил летния сезон. Той предпочита родното Черноморие, където се намира и в момента.

„Както всяка година, избрах да почивам основно на Свети Влас. Тук ме намирате и сега, през последните дни на ваканцията, преди да се завърна в София за финалните щрихи и подготовка за записите на "Снежанка". Обичам морето, зарежда ме силно“, споделя продуцентът. Освен че звездата се е наслаждавал цяло лято на морето, природата и звуците от чайките, той е създал немалка част от проекта си във Влас, вдъхновен от цялостната обстановка. 

С майка си Мария в Свети Влас

 С майка си Мария в Свети Влас