0

Т ова може да е истинската "annus horribilis" (“ужасна година”) за британското  кралско семейство. Дори по-лоша от 1992 г., когато излязоха експлозивните мемоари на принцеса Даяна, а принцеса Ан и принц Андрю обявиха, че се развеждат с половинките си. 

Тази 2024 г. изглежда още по-лоша.

Шокът в страната е осезаем. Крал Чарлз има рак, за който се знае малко или нищо, докато принцеса Кейт не е виждана вече месец и половина след мистериозна коремна операция, дълъг престой в болница и анонс, че тя няма да се появи до Великден. След като крал Чарлз се дистанцира от по-големия си брат и по-малкия си син, британската монархия не само загуби Хари и Андрю, но само за няколко месеца се оказа сензационно крехка. 

НА ОСТРОВА ПОСЪРНАХА: Смъртоносна болест покоси Крал Чарлз III!

Все пак Чарлз е на 76 години и през 2022 г. стана най-възрастният крал, възкачил се на трона. И все пак досега монархът винаги се е радвал на добро здраве, с изключение на някои наранявания в младостта, две боледувания от Covid и градските легенди за пръстите на ръцете му, които изглеждат като наденички. 

Суверенът е описван като работохолик, а през 2023 г. дори надмина по служебни ангажименти неуморната си сестра принцеса Ан. Миналата седмица, кралят напусна лондонска клиника усмихнат и под ръка с кралица Камила след операция на простатата и всички въздъхнаха с облекчение. Дни по-късно нацията отново бе потопена в страх. Споменът за сбогуването с кралица Елизабет е все още е осезаем. А предстоящото завръщане на Хари в Лондон, след толкова много напрежение помежду им, засилва безпокойството на Острова.

ТРАГЕДИЯТА СПЛОТЯВА: Принц Хари се връща у дома заради болестта на Чарлз

Сега единствената скала на кралското семейство е принц Уилям, който преживява най-лошия период от живота си след смъртта на своята майка Даяна. Уилям никога досега не се е доближавал по-близо до трона, отколкото сега. Принцът на Уелс беше решил да се откаже от официалните събитията, докато съпругата му Кейт се възстанови. Дворецът Кенсингтън обаче обяви предстоящ публичен ангажимент. И малко по-късно стана ясно защо!

Дворецът не дава подробности за естеството на тумора на крал Чарлз. Известно е, че монархът е започнал лечение в Лондон, което включва редовни посещения в болница. Според съобщението на Бъкингамския дворец Чарлз “реши да разкрие диагнозата си, тъй като представлява различни организации за борла с рака. Той остава положително настроен и няма търпение да се върне на към задълженията си”. От изявлението научаваме и, че кралица Камила се готви за "много важна роля" в подкрепа на съпруга си. 

СЛЕД КАТО ИЗЛЕЗЕ ОТ БОЛНИЦА: Чарлз III планира да абдикира

Сега слуховете за потенциална абдикация на крал Чарлз в полза на Уилям отново излизат на дневен ред, особено след оттеглянето на кралица Маргрет от Дания, за да бъде наследена от своя син принц Фредерик. Маргарете обяви решението си в своята реч за края на годината, а британският вестник The Guardian излезе с заглавие: „Крал Чарлз също трябва да абдикира“. Тогава изданието отбеляза, че кралят заслужава да прекара известно време трона след толкова дълго чакане, но не до смъртта му. “Уилям е способен и готов да заеме неговото място", извеждаше като заключение публикацията на The Guardian. 

В онези дни кралският биограф Фил Дампиър заяви, че абдикацията на Чарлз може да се осъществи в рамките на 5 години: „Ако кралят има здравословни проблеми или вярва, че е подходящият момент, той можеше да остави трона на Уилям. Майка му Елизабет не можеше да го направи, защото баща й Джордж VI стана крал след абдикацията на брат си и това беше нещо, което не трябва да се повтаря. Но времената се менят."

Ако състоянието на Чарлз се влоши, Уилям е готов незабавно да заеме мястото му. Иначе при сериозна, но само временна спънка има "държавни съветници". Тоест членове на кралското семейство, които се намесват, когато монарх е недееспособен поради здравословни проблеми или в чужбина, пише La Repubblica.

СЛЕД ПОЗОРА: Гонят принц Андрю от кралското му имение, той отказва да напусне

„Страхотната четворка“, както наричат медиите съветниците на краля, сега включва Камила - до скоро недолюбвана от британците, а днес все по-популярна кралица, и още принц Уилям, Едуард и Ан. Преди в четворката попадаха принц Андрю и неговата дъщеря Беатрикс, но неотдавнашните скандали около брата на краля, накараха Чарлз да направи по-малкия си брат принц Едуард и сестра си Ан кралски държавни съветници. Така на практика Ан и Едуард заместиха Хари и Андрю.

Бъкингамският дворец обаче не желае да изпада в подобна хипотеза … И както е написал Шекспир в пиесата „Хенри IV“ - “Мислите в главата на този, който носи короната, стават все по-неспокойни”.