0

Р ежисираният от Стефан Командарев „Уроците на Блага“ бе обявен за най-добър български филм на наградите „Васил Гендов“ на церемония в Народния театър.

Гилдията отличи с призове филми и кинотворци в цели 36 категории. Победителите бяха определени от четири професионални журита за игрално, документално, късометражно и анимационно кино. Водещ на церемонията беше актьорът Иван Бърнев, а сред връчилите статуетки бяха актьорите Деян Донков, Ирмена Чичикова, режисьорите Виктор Чучков, Петър Вълчанов, Лилия Абаджиева и Анри Кулев и пианистът Антони Дончев. 

Имена 

Наградата за най-добър режисьор на игрален филм отиде при Надежда Косева за филма „Клопка“, най-добър документален филм стана „Една провинциална болница“.

При анимационното кино със статуетка си тръгна „Лодка в дъжда“. Приза за най-добра главна мъжка роля получи Александър Трифонов – за ролята си във филма „Клопка“, а за най-добра главна женска роля – Ели Скорчева, за ролята на Блага в „Уроците на Блага“. С отличие за поддържащите роли в двете категории си тръгнаха актьорите Розалия Абгарян и Ивайло Христов за филмите „Уроците на Блага“ и „Записки по едно предателство“.

Наградата за цялостно творчество бе връчена на Боян Папазов, сценарист на филма „Всичко е любов“ и на редица други български заглавия. Дни преди официалната церемония в Дома на киното се проведе Националният фестивал за българско кино „Васил Гендов“, на който бяха излъчени всички над 90 номинирани филма. Над 4500 зрители влязоха в салона от 1 до 13 май, за да видят заглавията от селекцията за игрално, документално и анимационно кино за 2024 година. 

Първа 

Без изненада актрисата Ели Скорчева грабна отличието за най-добра женска роля на наградите „Васил Гендов“.

В категорията тя бе номинирана заедно с Елеонора Иванова и Цветелина Стоянова за филма на Мариан Вълев „Чалга“, Маргарита Стойкова за ролята си в „Диада“ и очарователната Неда Спасова за последния си филм „Защото обичам лошото време“.

В „Уроците на Блага“ Ели Скорчева влиза в ролята на пенсионерка, която попада в клопката на ало измамници, а превъплъщението й донесе редица награди по цял свят. „Наградите не са най-важното нещо, но, разбира се, са от значение. Това е вид признание, което не е с връзки, приятелства или по симпатия дадено. Има смисъл и е хубаво.

Това са напълно непознати хора за нас, които оценяват това, което сме направили, и е чудесно. Не само за мен. Мисля, че това е повод за празнуване на всички, които имат отношение към културата, на добронамерените хора. Щастлива съм, че можахме да им осигурим такава добра новина. И да се надяваме, че ще можем още“, каза актрисата пред „Телеграф“ малко след като получи награда за най-добра женска роля на фестивала в Карлови Вари.