0

М ара Отварачката захвърли фолка и грабна черпака.

Чалга певицата се развихря в „Черешката на тортата“ със скъпарски миди и претенциозни гарнитури.

Тя е част от шоуто тази седмица, в което за приза на шеф Манчев се борят бившият министър на туризма Николина Ангелкова, журналистът Мирослав Димитров, рапърът Боро Първи и преводачката Мариана Хил.

Освен демонстрация на палата, в който живее със съпруга си Мирослав, Мария ще покаже по телевизията уменията си на готвачка. Никой не очаква да вари боб в гърне, затова и едва ли е изненада екзотиката, която замисля за трапезата.

Тя се готви да шашне гостите си с миди „Сен Жак“, шафранова тапиока, гуакамоле и ръчно приготвен испански хляб. Екзотичното меню на миньончето ще бъде поръсено с билков прах и боядисано с боя от копър. За помощ и кураж завлича в кухнята и щерка си, 15-годишната Марая. 

Миди "Сен Жак" като екзотично блюдо идва от Франция, където през Средновековието слугите на граф Сен-Жак де Компостел ги събирали, за да ги закачат на дрехите си. Затова името на вкусните миди идва като вдъхновение от времето на този средновековен владетел.

Църквата при Сен-Жак де Компостел

 Църквата при Сен-Жак де Компостел
Pixabay

Днес те обаче са високо оценяван хранителен продукт, който присъства като акцент в немалко забележителни ястия.

Обикновено мидите се сервират задушени, но съществуват още много начини за приготвяне. Те могат да се консумират в салата, запържени на тиган, в съчетание със сосове, с други продукти или приготвени на скара. Много често към тях се добавя хайвер или трюфел. Как обаче ще ги поднесе Мара, предстои да видим.

Както се казва – домакините да отварят очите си на четири, може пък и те да спечелят принц, като този на Мара. Нали любовта на мъжа минавала през стомаха...