0

Т еатър „София“ дава 3000 лв., за да му напишат пиеса, която да се играе на престижната сцена от отсамната, предна част на Канала.
„Задължително е изпращането на пиесите и по двата начина - разпечатан екземпляр и в електронен вариант“ - уточниха от големия градски театър.

Сцена

В обявената надпревара се изисква още пиесите да не са публикувани, да не са поставяни на сцена и да не са участвали в други конкурси. Всеки автор може да влезе в състезанието за най-добра пиеса само и единствено с една творба.

Пиесите трябва да се материализират в театъра до края на май догодина, научи „Телеграф“. И явно в края на 2025-а ще гледаме постановката на победителката. Традиция е в „София“ да се правят конкурси за нови български пиеси, практиката е да са през година.

Тенеси

Явно в Театър „София“ са открили новите Елизабет Тейлър и Пол Нюман, защото премиерните представления на „Котка върху горещ ламаринен покрив“ вече са насрочени съответно за 14 и 22 ноември. Класиката на Тенеси Уилямс, в чиято екранизация Тейлър и Нюман правят едни от най-емблематичните си киноизяви през 1958 г., у нас на сцена е режисирана от Стайко Мурджев и вече се очертава да е сред големите хитове не само на този сезон. Елеонора Иванова и Гринго-Богдан Григоров влизат в пиесата.

Участват още Мартин Димитров, Невена Калудова, Петя Силянова и Юлиян Рачков. А шефът на театъра Ириней Константинов ще е в ролята на богат плантатор от Мисисипи, за чийто 65-годишен рожден ден се събира семейството, в това число и снахата, която се усеща като котка върху горещ ламаринен покрив.

От „София“ съобщиха още, че на 16 ноември трупата се включва в „Нощ на театрите“ със спектакъла „Перфектни непознати“ от Паоло Дженовезе, режисиран от Стайко Мурджев, който ще бъде игран на сцената на Театър НАТФИЗ.

А на 29 ноември публиката трябва да очаква още една от вечните класики в театъра – премиерата на „Комедия от грешки“ от Уилям Шекспир, режисирана от Маргарита Мачева.