0

С тиви Уондър официално е гражданин на Гана, тъй като за 74-ия си рожден ден легендарният музикант получи почетно гражданство от президента на страната.

„Поздравления“, каза Нана Акуфо-Адо на Стиви Уондър, докато връчваше на певеца, носител на „Грами“, сертификат на церемонията по гражданство в президентския дворец в Акра в понеделник и торта за рождения ден със знамето на Гана.
Американската звезда е роден и израснал в щата Мичиган, но отдавна има връзки с Гана в Западна Африка, на хиляди километри от родината му.

През 1975 г. с поредица от хитови албуми зад гърба си Стиви Уондър открито изрази желание да спре музикалната си кариера и да се премести в Гана. Той вярваше, че произходът на предците може да бъде проследен дотам.
В крайна сметка той си остава в САЩ, но след като посещава музикален фестивал в Гана през 90-те години, той отново изразява желание да се установи там.

История

При следващо пътуване до Гана той написа целия си албум Conversation Peace и в интервю само преди три години звездата отново спомена възможността да се премести в Гана поради напрежение и расова несправедливост в САЩ.

Стиви Уондър, самопровъзгласил се за почитател на богатото културно наследство на африканската страна, изрази дълбока благодарност, радост и чест от получаването на гражданство.

Уондър се научава да свири на пиано, барабани и хармоника на 9 години и подписва с Motown през 1961 г. Той е спечелил 25 награди „Грами“, почетно споменаване и е номиниран цели 74 пъти.