0

„За мен е чест 20 години след смъртта на Рей Чарлз да свиря в Стара Загора неговата музика със симфоничен оркестър. Верните му фенове ще чуят много от неговите песни, аранжирани от мен“.

.

 .
Gettyimages

Това каза пред „Телеграф“ саксофонистът Крейг Бейли и приятел на джаз легендата, който заедно с Петър Салчев, оркестъра на Държавна опера - Стара Загора, и Военния бигбенд ще представи на 1 и 2 юли 2024 г. от 21 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” в Стара Загора най-популярните песни на бащата на соула.

Посланик

Алтсаксофонистът Крейг Бейли се слави като достоен посланик на американската култура по целия свят и любимия саксофонист на своя дългогодишен ментор и работодател – легендарния Рей Чарлз. Роден е през 1960 г. в Синсинати, щата Охайо. От ранно детство се запознава с музикални направления като госпъл, класическа музика, соул и джаз и започва да ги интерпретира.

Крейг Бейли

 Крейг Бейли
Архив

На 16-годишна възраст получава стипендия за Музикалната консерватория в Синсинати, където свири в класически и джаз ансамбли, брас и симфонични оркестри. Продължава да учи при легендарния саксофонист Джаки Маклийн в HartSchoolof Music в Кънектикът. През 1984 г. се дипломира като бакалавър от Университета на Маями във Флорида.

С характерния си тон и лиричен стил Крейг Бейли се нарежда сред най-търсените музиканти в Ню Йорк. От 1987 г. е музикален директор, аранжор, водещ саксофонист и флейтист в оркестъра на Рей Чарлз. Междувременно участва в проекти на Руфъс Рийд, Том Харъл, Боби Уотсън, The BronxHorns. Той е и преподавател в училищната система на Ню Йорк.

Емоция

„Няма да копираме музиката на Рей, ще се опитаме да предадем същността и емоцията в песните му. Нека всички зрители да пеят с нас. Това винаги много ме радва – като гледам публиката как затваря очи и пее”, сподели още Крейг Бейли. „Проектът ни е точно като времето – „горещ”! Излизаме навън, за да отправим своите послания към хора, които обикновено не влизат в нашия оперен театър.

Музиката, която ще бъде изпълнена от нашия симфоничен оркестър, Крейг Бейли и Петър Салчев, е музика на една цяла епоха – тази на великия Рей Чарлз“, коментира директорът на Държавна опера - Стара Загора, Огнян Драганов.

.

 .
Gettyimages

„В този концерт се докосваме до музиката на Рей Чарлз чрез човек, който над 17 години споделя живота си на музикант с този на великия Рей. Не просто в телефонни обаждания, а в денонощни пътувания по гастроли в света. Оркестърът на Държавна опера - Стара Загора, ще свири с оригинални ноти от архива на Рей Чарлз – за най-популярните песни. Останалите са аранжирани от Крейг Бейли. Днес да се докоснеш до истински ноти е много трудно. Ще прозвучат и много интересни истории за всяка една от песните от сцената“, обеща Петър Салчев.

Концертът RAY ON MY MIND SYMPHONY ще гостува на 7 юли на сцената на Летния театър в Бургас и на 12 юли – в лятно кино „Орфей”, Пловдив.