0

П о-малката дъщеря на сър Пол Маккартни от покойната му първа съпруга Линда е въвлечена в нещо, което заплашва да бъде продължителна съдебна битка.

Стела Маккартни води ослепителен живот, разпределяйки времето си между резиденция за 18 милиона паунда в Нотинг Хил и къща в григориански стил дълбоко в провинцията на Уорчестършир, но това не означава че животът и е безпроблемен.

Конфронтацията произтича от заявление, което компанията на Стела Stella McCartney Limited, подаде тази година до Службата за интелектуална собственост в Лондон. Целта му е да предотврати кражбата или копирането на имена, изобретения и дизайни.

51-годишната Стела искаше да създаде търговска марка на символ с две „s“ в кръг. Заявлението й включваше списък с продукти, в които тази търговска марка може да се използва, вариращи от грим до дрехи, както и бижута, чанти за фитнес, постелки за йога и дори капаци за бутилки с гореща вода. Но молбата й предизвика възражение от Schou – най-големият търговец на дребно в Скандинавия на „нехранителни стоки“. Създадена през 1912 г., компанията носи името на основателя си Йоханес Шоу и сега обхваща интериорен дизайн, кухненски съдове, инструменти и машини и има офиси не само в родната Дания на семейството, но и в Норвегия, Швеция, Финландия, Германия и дори Китай.

Трудно е да се каже дали има някакъв шанс двете страни да постигнат споразумение. „За съжаление не можем да коментираме“, казва Ан Мойрез от CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, правната кантора, подпомагаща Стела. Schou, която сега се управлява от четвъртото поколение на семейството, не отговори на искане за коментар. Това е рекорд за дълголетие, който фирмата на Стела със сигурност би се гордяла да подражава.

 През 2021 г. нейната фирма отчете 32 милиона британски лири годишна загуба.