0

40 години на сцена - точно толкова ще отпразнува експериментаторът на българската алтернативна рок сцена Станислав Сланев - Стенли на 13 октомври в зала 1 на НДК.

На сцената той ще представи всичко най-добро от своето творчество. В съпорт с групата си Стенли ще поднесе по един специален начин най-доброто от себе си със страхотен концерт от мултимедиен пърформънс, сценография и шоу, което само той може да сътвори за своята публика.

Глас

„Не си слагам рамка и през всички тези години съм правил музика, която усещам. Комерсиалната музика като цел не е била водеща при мен. Излизал съм извън рамки, което е същността ми“, сподели в студиото на „Събуди се“ музикантът. Станислав Сланев - Стенли е глас, който никога няма да объркаш с друг. Нито ще можеш да определиш само с една дума. Но обезателно ще забъркаш рок, ню-уейв, експеримент и романтика в едно. Не могат да се забравят песните “Бъди какъвто си”, „Оловният войник“ , “ Жулиета”, “Любовта, без която не можем“, “Нашият град“ , ”Обсебен“, “Стар парфюм“, “Пътят към храма“ и много, много други, които с неговия неподражаем глас, емблематична бяла коса и китара се превърнаха в класика и придобиха статут на запазена марка и гаранция за качество и стил. Вече 40 години с различни формации или соло певецът и композитор Стенли не спира да концертира пред многобройната си вярна публика, съчетавайки най-доброто от електронния звук и китарни рифове, обгърнати от харизматичния му глас.

Електро

По-малко от месец преди юбилейния си концерт в Зала 1 на НДК Стенли изненада с премиерата на трети сингъл от предстоящия си албум „Електро“. Новото парче носи заглавието „Любовен експрес“ и тематично следва стилистиката на предходните „Невинно сърце“ и „Електро“. Воден от порива за постоянни промени и нетърпимост към клишета, Стенли отново вълнува с енергично звучене, мелодични китари и ретро синтезатори. Музиката на „Любовен експрес“ пише Стенли, текстът е на Людмила Сланева, а аранжиментът на Светлин Къслев. Заедно с аудиото в YouTube канала на Стенли излезе и музикално видео, режисирано от Тото Митовски. В смислова хармония с песента, визуализацията е нехарактерна и много ексцентрична. „Клипът е дело на Тото Митовски, който е син на големия ми приятел Димитър Митовски. Преди 20 години Димитър направи клипа на „Обсебен“, който се превърна в култов и стана клип на годината. Синът му тръгна по стъпките на баща си и се получи добро видео. Текстът е на моята съпруга Людмила Сланева, а музиката е моя. Аранжиментът го направих с човек, с когото работя през последните години - Светлин Къслев. Трудно се работи с мен, особено с текстовете. Когато направя песен, не искам да се променя нищо в нея, нито сричка. Безкомпромисен съм към текстовете. Единственият човек, на когото никога не мога да оспоря и дума, е приятелят ми Александър Петров. Работим заедно от 40 години и той направи велики текстове за песните на „Тангра“. Сред тях са „Оловният войник“, „Жулиета“, „Бъди какъвто си“. Той е гениален и не виждам какво мога да променя при него“, разказва Стенли.

Гости

На юбилейния концерт, който ще се състои на 13 октомври, ще присъстват и гост изпълнители, които за момента музикантът запазва в тайна, но изказва благодарности за медийната подкрепа на NOVA телевизия, на Столичната община и много други. „Последните 20 години минаха малко по-бързо, докато предишните двадесет са ми малко размити. Това е периодът с група „Тангра“ и той остави сериозен отпечатък върху българската музика. Прекрасно е човек да прави това, което желае най-силно. Минавах през трънлив път, но не се отказах през всичките тези години, особено с музика, която не е комерсиална. Трябва да си боец, а последствията се определят от хората. Засега нещата издържат през годините“, прави своята равносметката артистът.