0

Б езопасността е на първо място за Робърт Редфорд на снимачната площадка на вълнуващата романтична драма „Каквито бяхме“ от 1973 година. Според нови разкрития актьорът наел атлетични мъжаги, за да го охраняват по време на заснемането на любовните сцени с Барбра Стрейзънд.

Това пише автора Робърт Хофлър в нова книга, посветена на филма и озаглавена „Каквито бяха: Как епичните битки и голямото его пренесоха на екрана класическа холивудска любовна история“. Романът е посветен на 50-ата годишнина от излизането на филма и изследва как незабравимата класика „Каквито бяхме“ се е оказала „кошмар за заснемане“, с неподходящи партньори в главните роли, безброй пренаписвания на сценария, напрежение на снимачната площадка между всички членове на екипа и главоломно нарастващите изисквания на Стрейзънд.

Представители на 86-годишния Робърт Редфорд и 80-годишната Барбара Стрейзънд все още не са коментирали твърденията, направени в новата книга. Според автора обаче Редфорд отказал да работи заедно със звездата от „Смешно момиче“, а когато дошло времето да легне в едно легло със Стрийзънд взел предпазни мерки, докато актрисата избрала да се появи само по бикини.

„По това време Редфорд е щастливо женен семеен мъж с четири деца“, обяснява Хофлър в книгата си. Продуцентът Рей Старк пък поискал голата сцена да бъде не затъмнена, тъй като желаел тя да привлече вниманието на възможно най-много зрители.

Интимната сцена трябвало да бъде лесна за заснемане на затворена снимачна площадка, въпреки това тя се оказала голямо предизвикателство за екипа. В един момент Редфорд погледнал изпитателно режисьора Сидни Полак, като му намекнал, че са заснетите сцени били достатъчно. По-късно Редфорд се пошегува с репортер на Newsweek, че единственото нещо, което е носил на снимачната площадка за сцената, е мъжкият аромат на Estée Lauder – "Aramis".

„Редфорд е склонен да дава всичко от себе си в първия дубъл, може би във втория, рядко в третия и никога в четвъртия“, пише Хофлър. „От там нататък той губи енергия и концентрация“, добавя автора.

В крайна сметка Редфорд изгубил търпение и Полак нямал друг избор, освен да информира Стрейзънд, че снимките на любовната сцена са приключили.

Според Хофлър обаче имало и друга причина, поради която Редфорд проявил предпазливост по отношение на партньорката си. В книгата си той твърди, че Барбара Стрейзънд била лудо влюбена в своя колега.


„Барбра Стрейзънд беше звезда, за която се твърдеше, че е имала афери с много от портньорите си на на снимачната площадка“, твърди неназован член от екипа на „Каквито бяхме“. Според него по време на снимките на втората любовна сцена от филма Редфорд отказал да каже репликата „Този път ще бъде по-добре“, тъй като смятал, че хората биха си помислили, че не е добър любовник.„Редфорд никога не се е излагал в леглота“, така че е неговият герой също нямаше как да се провали, отбелязва Хофлър.

В неговата книга се твърди още, че Редфорд е имал притеснения относно Барбара от самото начало. Актьорът споделил на Полак, че не вярва, че Стрейзънд е "сериозна актриса", защото "никога не е била подлагана на тест".

„Тя има репутация на много взискателна личност“, казал Редфорд, цитиран в книгата. „Тя ще се режисира сама. Никога няма да проработи… Тя няма да пее, нали? Не искам тя да пее по средата на филма“, добавил той. Въпреки това Барбара изпяла песента за филма „Каквито бяхме“.

Наложило се Синди Полак да „ухажва“ Редфорд, за да се съгласи да участва в кинолентата. На снимачната площадка не е трудно да се забележи, че Стрейзънд „много се влюби в Боб“, но двамата така и не се сработили.

„Барбра искаше прецизност, Редфорд, спонтанност“, каза Полак. "Барбра харесваше дългите репетиции и многократните дубли. Редфорд пък обичаше всичко да става от първия път. След това той просто се отегчава", добавя режисьорът. Въпреки всички предизвикателства, никой не може да отрече, че още на първата репетиция химията на екрана между Робърт и Барбара е невероятна.

Според книгата на Хофлър имало и нещо общо между двете звезди като и Редфорд и Стрейзънд предпочитали камерата да заснема левият профил на лицата им. Операторът Хари Страдлинг-младши твърди, че по време на сцени, заснети в Ню Йорк, те са издигнали навеси навсякъде, за да блокират светлината, падаща върху лицето на Стрейзънд, защото носът й изглеждал "ужасен". Колкото до Редфорд, той не обичал да показва трите бенки от дясната страна на лицето си.

Въпреки, че филмът „Каквито бяхме“ стана голям хит, Робърт Редфорт отхвърля възможността да участва в негово продължение.