3

Б ившият на поп звездата Кейти Пери е обвинен в изнасилване. Четири жени твърдят, че комикът Ръсел Бранд им е посегнал сексуално, а една разказва за неговото „контролиращо и манипулативно поведение“. Материалът със свидетелствата на жертвите е публикуван от The Sunday Times, който е провел съвместно разследване с The Times и Channel 4.

Полицията е обявила, че е била „уведомена“ от медийни съобщения за „серия от твърдения за сексуално насилие“ и призова всички предполагаеми жертви да дадат показания.

Опустошителните обвинения, отправени към Бранд, от съвместното разследване, датират от времето, когато актьорът е бил водещ на BBC Radio 2 и Channel 4  и е участвал в холивудски филми. В този период комикът е на върха на славата си.

Пострадалите твърдят, че са били изнасилени и малтретирани от Бранд между 2006 и 2013 г. По това време комикът се снима в холивудски филми и работи като водещ на BBC Radio 2 и Channel 4.

Една от жените разказва, че Бранд я е изнасилил, докато е била в дома му в Лос Анджелис. Според медицинската документация същия ден тя е отишла в кризисен център за жертви на сексуално насилие. Жената показа и писмо, в което пише на Брaнд, че се чувства използвана, добавяйки: „Когато едно момиче каже „не“, то означава „не“.

Друга жертва споделя, че комикът я е изнасилил, когато е била на з6 години и още е ходила на училище.

Трета жена пък твърди, че е била сексуално насилвана, докато е работила с Бранд в Лос Анджелис. По думите й той я заплашил със съд, ако разкаже на някого за случилото се. Има и още една жертва на посегателствата на бившия на Кейти Пери. 

Адвокатите на Бранд нарекоха разследването: "Кампания за нараняване на клиента им." Според думите им комикът смята, че обвиненията са свързани с критиките му към тези медии. В канала си в YouTube Бранд каза, че отрича обвиненията, като добави, че никога не е принуждавал партньорките си да правят нещо.

Според The Sunday Times, Бранд преодолява зависимостта от наркотици през 2002 г. През 2005 г. той се лекува от сексуална зависимост в американска клиника.

Бранд беше женен за певицата Кейти Пери в периода 2010-2011 г. Комикът подаде молба за развод, посочвайки като причина "непреодолими различия" между тях, писа Daily Mail.

В канала си в You Tube Ръсел Брaнд категорично отрече, това което той нарече „сериозни обвинения“ от съвместното разследване на The Sunday Times и Channel 4.