0

С ветовният шоубизнес отчете сериозен финансов трус през седмицата. Едно от знаковите лица на Марвел – моделът Гал Гадот, научи новината, че нейният образ – Жената Чудо, получава „творчески отпуск”. Това означава, че третата част от поредицата, чиито снимки бяха планирани да започнат през октомври, е поставена на трупчета и може изобщо да не се случи, съобщи movieweb.com.

Самата Гадот коментира в профила си в социалните мрежи, че е била неприятно изненадана. „Обичам да развивам образите, а не да седя вкъщи и да чакам телефона да звънне за следващия ангажимент. В момента текат интензивни разговори зад кулисите. Всички ще разберете резултата, когато му дойде времето.“

Уволнение

В интерес на истината Гадот е най-харесваната актриса, а героинята й Даяна Прайс е най-харесваният персонаж в сагата „Лигата на справедливостта”. Очаква се това да наклони везните в нейна полза и в крайна сметка Жената Чудо да има шанс да се завърне.

Никакъв шанс няма обаче за Супермен, уточнява movieweb.com. Актьорът Хенри Кавил, който е актуалният изпълнител на ролята на супергероя, публикува пост в профила си в Инстаграм. „Току-що имахме среща с Джеймс Гън и Питър Сафран (продуценти в DC Studios, б.р.) и те ми съобщиха неприятна новина. Аз няма да играя ролята на Супермен, както бе планирано. Животът продължава и явно е дошло времето за смяна на поколенията. Искам да благодаря на всички за положените усилия и за тяхната работа. Пожелавам на всички много щастие и късмет в изграждането на новата вселена“, написа Кавил.

На кантар е положението с Езра Милър, който се превъплъщава в Светкавицата. Продуцентите от DC още не са решили дали планираната поредица ще види бял свят. До този момент Светкавицата е донесъл на продуцентите малко над 55 млн. долара, което засега не е позитивен резултат, уточни Ройтерс през седмицата.

Трусове

Ударът по супергероите не бе единственият трус в шоубизнеса през седмицата. Анимацията на Pixar „Стихии” трябваше да бъде касов блокбъстър, но това не се случи, предаде Ройтерс. По данни на агенцията в дебютния си уикенд анимацията е генерирала приходи от продадени билети в размер на 30 милиона долара. За някой сумата може да изглежда голяма, но ако се уточни, че става дума за всички билети, продадени в САЩ и Канада, нещата изглеждат по-различно. Приходите на „Стихии” от останалите международни пазари са едва 15 млн. долара.

За сравнение в дебютния си уикенд хитът на Pixar „Играта на играчките” спечели почти аналогични приходи. Ключовото уточнение е, че ставаше дума само за приходите от САЩ и годината беше 1995. До този момент поредицата „Играта на играчките” е генерирала над един милиард долара, но и тук последните новини са негативни. Последната серия „Светлинна година”, която е фокусирана върху приключенията на Бъз, не успя да набере скорост и се превърна във финансов провал. По тази причина продуцентът и режисьорът на „Светлинна година” бяха уволнени в средата на този месец, пише Ройтерс, а „Дисни“ бе принуден да съкрати седем хиляди работни места, уточнява агенцията.

Зрителите

Освен пресищането с нови приключения на познати супергерои, индустрията отбелязва засилването на още една негативна тенденция. Пандемията от Ковид промени завинаги навиците на зрителите. Вече никой не иска да гледа филми в претъпкани кина, когато може да си позволи да го прави в уюта на собствения си дом.

Пандемията съвпадна с премиерата на анимацията за приказната принцеса Мулан и е определяна като основна причина за провала.

Важен фактор за стагнацията в шоубизнеса и загубата на зрителски интерес е непрекъснатият стремеж една и съща история да се разказва отново и отново. През седмицата излязоха актуални данни за приходите на седмото продължение на сагата „Трансформърс” –„Възходът на зверовете”. Продукцията успя да премине психологическата граница от 100 млн. долара приходи в САЩ. Към тях се добавят още 103 млн. долара приходи от другите страни. Разходите за създаването на филма са 200 млн. долара, което означава, че като се преизчислят и разходите за реклама, крайният резултат ще е нула.

Пренасищане

За подобряване на шансовете на своите проекти холивудските продуценти използват популярния подход да ангажират безспорна звезда, която да издърпа продукцията. Но и този подход вече е изтъркан. Брад Пит сигурно е имал своите мотиви да приеме озвучаването на анимацията „Синдбад – Легендата на седемте морета”. Крайният резултат обаче е тотален провал и според боксофиса е натрупал загуби от над 184 млн. долара.

Джони Деп най-вероятно горчиво съжалява, че е приел да участва в „Самотният рейнджър”. Историята е нещо като „Карибски пирати”, но без пиратите, без кораби и хумор. Продуцентите на безвкусицата трябваше да преглътнат загуба но над 221 млн. долара. Хю Джакман бе звездата в поредната екранизация на историята за детето пират Питър Пан. Присъствието на Джакман не се оказа достатъчно и по неокончателни данни „Уорнър брадърс“ отчита загуба от почти 100 млн. долара.

“Дисни“ заложиха на Джордж Клуни да даде тласък на утопичната история „Утреландия”. Това се оказа грешка, струваща 103 млн. долара. Идентична бе ситуацията с Рийз Уитърспун. Тя е абсолютна любимка в ролята на Черната вдовица, но участието й в романтичната история „Как разбра” се превърна във финансова катастрофа за над 70 млн. долара. Включването в епизодична роля на носителя на „Оскар“ Джак Никълсън не успя да компенсира щетите.