0

Н ай-личните вещи на актьора легенда Георги Русев са събрани в негов музей в Костенец, който бе открит тържествено.

Идеята и главен мотор на това е известният диджей Емо, който е голям негов почитател и приживе е успял да се срещне с него. „Имахме идея да откупим родната му къща и да я дарим на общината за негов музей, но не можахме да се разберем с новите й собственици. На няколко пъти й вдигаха цената и тя стана нереална“, разкри пред „Телеграф“ Емил Йорданов.

Опасен чар

Затова музеят е направен в една от стаите на бившия пионерски дом в Костенец. Основната атракция в него е восъчната фигура на звездата от култовите филми „Опасен чар“, „Вилна зона“, „Вчера“, „Оркестър без име“, „Дами канят“, „Селянинът с колелото“ и много други. Восъчната фигура на Георги Русев е изработена от известния скулптор от Велико Търново - Борис Борисов. „Тя е облечена с негови костюм и поло, дарени от семейството му заедно с шапка, шал, вратовръзка и часовник, с който вероятно е бил на снимките на повечето си филми“, сподели диджеят.

Таратанци

Внучката на обичания актьор е изработила няколко пана, в които е събрала интересния му живот и емблематични моменти от неповторимата му кариера. Специално внимание е обърнато на няколко реплики, произнесени от името на героите му във филмите, но останали незабравими и влезли в употреба на градския фолклор. Ето част от тях: „Плащат те – таратанци плащат!“ – като директора Цончев във „Вчера“; „Аз например може и да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги одобрявам“ – като съсед във „Вилна зона“; „Прасета не може, а кучета и котки може!“ – като Дочо Булгуров в „Селянинът с колелото“; „Куче-касичка. Къща-касичка. Заек-касичка. Куче-касичка“ – като Седларов в „Опасен чар“; „Я ме вижте мен! На петдесет и осeм години съм и нямам нито един кариес! Я да ви видя вас! Покажете си зъбите! Ааа…“ – като директора Цончев във „Вчера“.