0

Д уа Липа е изправена пред съдебен иск за 20 милиона долара за песента си Levitating, тъй като продуцентът твърди, че е използвала неговата технология в песента.

Музикалният продуцент Боско Канте заведе дело срещу поп звездата, твърдейки, че тя е използвала запис, направен с неговия разговорен бокс в ремикси в нейна песен.

Съдебният иск беше заведен в Лос Анджелис в понеделник, като Канте смята, че има право на повече от 20 милиона долара печалба от успеха на Levitating.

Според Ройтерс в действието се твърди, че Дуа е имала разрешение да използва разговорната кутия на оригиналния си запис, но не и на ремикси. Освен това се твърди, че Дуа е използвала записа отново без разрешение за бъдещи издания, включително ремикса на The Blessed Madonna и нейното изпълнение на Американските музикални награди.

Канте казва, че е създал ElectroSpit Talk Box, устройство, носено около врата, което може да превърне вокалните вибрации в звуци, подобни на инструменти. Неговите адвокати добавиха, че продуцентът е предприел съдебни действия, защото Дуа е показал „нежелание да сътрудничи или да поеме отговорност“.

Това не е първият път, когато Дуа се сблъсква със съдебно дело заради Levitating, една от най-популярните й песни. Групата Artikal Sound System предприе действия срещу Дуа през март 2022 г., твърдейки, че песента копира част от песента им от 2017 г. Live Your Life.

Делото беше прекратено през юни. Друг случай, който все още продължава, авторите на песни Ръсел Браун и Санди Лизер твърдят, че Дуа е използвала мелодията от тяхната песен от 1979 г. Wiggle And Giggle All Night.

Дуа със сигурност не позволява на иска за авторски права да я разочарова, тъй като в момента тя пее под палещото слънче в Албания.