0

С офийският градски съд да пресметне печалбата от продажбата в чужбина на култовия сериал „Под прикритие“ и какъв процент от нея се полага на участващите в него по закона за авторско и сродно право. Това поискаха адвокатите на актьора Ивайло Захариев, който изпълнява главната роля в кримипоредицата. Екранният Мартин заведе търговско дело срещу БНТ, след като продуцентите отказаха да му предоставят отчет за приходите.

Милион

Втора година съдът търси неуспешно вещо лице, което да направи експертизата по делото. Не се намери такова и на последното заседание от миналата седмица.

„Моите адвокати предложиха, щом няма експерт и не искат да покажат отчетите, съдът да се позове на публичните изказвания на тогавашното ръководство. Генералният директор Константин Каменаров казва, че само една от сделките е за 1,5 милиона долара. Няколко месеца по-късно програмният директор Севда Шишманова казва, че БНТ печели по 1 милион долара всяка година от „Под прикритие“. Сегашното ръководство на БНТ не казва тези изказвания верни ли са или не. Затова съдът да го приеме за вярно и да пресметне от тези суми какво ми се полага по закон“, коментира пред „Телеграф“ Ивайло Захариев.

Последно

Съдията реши да даде последна възможност за намирането на вещо лице по авторско право, като изпрати покани в Националния филмов център, Софийския университет, НАТФИЗ.

„На заседанието през януари 2023 г. най-после делото ще приключи, независимо със или без експертиза“, добави още ищецът.

Тогава ще бъде деветото заседание по това дело. На предишното поканеният експерт си е направил отвод, че не може да съпостави договора на актьора със закона за филмопроизводство.

Няколко институции пък изпратили откази, тъй като нямали компетентни специалисти по казуса.