0

М ерил Стрийп се просълзи при думите, че е променила начина, по който светът гледа на жените, когато ѝ беше връчена почетна „Златна палма” при откриването на церемонията в Кан, предаде БГНЕС.

Холивудската ветеранка и трикратна носителка на "Оскар", на 74 години, получи най-високото отличие на филмовия фестивал в Кан от 60-годишната си колежка Жулиет Бинош, която се разплака, докато връчваше трофея на Мерил и разказваше как тя е променила представата за жените на екрана. Жулиет каза на церемонията по откриването на фестивала в Кан: "Ти си извоювала незаличимо място в историята на киното. Ти си международно съкровище. Това, което усетих, докато гледах филмите ти, е, че трябва да изпълниш мечтите си, нашите мечти и отвъд всичко. Мерил, ти промени начина, по който гледаме на жените в света на киното, а също така ни помогна да погледнем на себе си по различен начин". 

Мерил дебютира в Кан преди 35 години с филма "Зли ангели" от 1988 г., за който печели наградата за най-добра актриса на фестивала - преди да продължи с класически роли във филмите "Крамер срещу Крамер" и "Изборът на Софи" от 1979 г.

В речта си при приемането на наградата в Кан актрисата заяви, че е гледала филма на Жулиет от 2023 г. "Вкусът на нещата" и се пошегува: "Трябваше да си легна, толкова много плаках". След това Мерил се просълзи, пошегува се, че американците често произнасят погрешно Кан, и благодари на дългогодишния си агент Кевин Хювейн и на стилиста си по прически и грим Рой Хелън, който според нея е "отговорен за успеха на почти всеки един от героите, които съм изиграла през последния половин век".