0

Д иректорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов ще режисира специален спектакъл по повод 90 години от рождението на непрежалимата ни актриса Татяна Лолова, която напусна този свят.

Постановката носи името „Празнуваме Татяна Лолова“ и ще бъде поставена на сцената на Сатирата на 13 февруари 2024 г. от 19,30 ч.

Поколения

В спектакъла участват актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала на сцената. Сърменов ще събира различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Лолова на сцената на Сатиричния театър. „Празнуваме Татяна Лолова“ е по идея на журналиста Георги Тошев, а билетите вече са пуснати в продажба на касата на Сатиричния театър. Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с фотографии „Татяна Лолова и Сатирата“, която ще представи Лолова в нейни знакови роли.

Програма

Представлението е част от Национална програма „Татяна Лолова на 90 години“, която ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици. На 10 февруари от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова „Одеон“ ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл“ с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота й. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините.

В „Последният спектакъл“ участват съпругът й Светослав Светославов–Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски и други. Същата вечер след прожекцията на документалния филм ще бъде представена и новата книга „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ на издателство „Книгомания“.