0

К ристо продължава да е най-скъпият български художник по търговете в чужбина.

В „Кристис“ негова рисунка за намерението му да опакова „Понт Ньоф“ в Париж, правена през 1985 г., постигна цена 175 000 евро и държи рекорда за най-скъпо продадено БГ произведение в тази аукционна къща на всички времена. За 162 500 евро е продадена и скица на Кристо от 1984 г. за опаковането на колоната на Христофор Колумб в Барселона.

Рисунката за опаковане на този парижки мост е най-скъпото БГ произведение, продавано на търг.

 Рисунката за опаковане на този парижки мост е най-скъпото БГ произведение, продавано на търг.
КРИСТИС

Ниско

В същото време самият Кристо държи и най-ниската цена за продадено БГ произведение на изкуството. Той е взел 252 евро за рисунка от 1968 г. с желанието да опакова фонтана и кулата в Сполето, Италия. Всъщност става въпрос за три листа един до друг. На първия има снимка на части от Сполето, правена от Кристо, на втория е неговото описание какво смята да прави там, на третия е карта на града с драсканици и обяснения по нея, правени лично от художника и жена му Жан Клод.

Сред предметите най-ниски цени държат бутилки вино. Така 24 бутилки вино, събрани от френски ценител, са продадени за 72 британски паунда. Сред тези бутилки 4 са от българско грозде - мерло, а реколтата е 1985 г. Всъщност те и още 9 бутилки с френско вино са най-скъпи във въпросната колекция. Останалите 11 са просто пълнеж. Самият продавач е искал 50 паунда за вината си и явно много се зарадвал, като получил 22 отгоре.

По царски

Джобен часовник с 18-каратово злато и бял емайл на „Пате Филип“, принадлежал на цар Фердинанд, е най-скъпият предмет, свързан с българската история, който се е продавал на търгове. За него са дадени 118 500 евро. На търга се е смятало, че този часовник с личната емблема на Фердинанд I ще получи максимум 50 000 евро, но цената се вдига многократно. Часовникът е произведен през 1889 г., има вградени 15 скъпоценни камъка. Когато Фердинанд става владетел на България, получава часовника, който е хем с римски, хем с арабски цифри.