0

80 години от рождението на големия Стефан Данаилов се навършват на 9 декември и по този повод е подготвена мащабна програма от събития. Това стана ясно по време на пресконференция под наслов „Стефан Данаилов на 80: години любов“  в Народен театър „Иван Вазов“. 

Програма

Началото бе дадено от журналиста Георги Тошев, който бе водещ по време на официалната пресконференция, в която участваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, генералният директор на БНР – Милен Митев, Росица Обрешкова – сценарист на предстоящия спектакъл „Стефан Данаилов на 80: години любов“ и дългогодишен негов асистент, и Деян Ангелов – студент от класа на проф. Данаилов. 

"Всички, които го познаваме, знаем едно изключително дяволито пламъче в очите му, което щеше да поникне веднага, ако можеше да ни види всички в тази зала. И вероятно щеше да каже защо се занимаваме с такива неща, а не вършим нещо по-полезно. От друга страна, сигурна съм, че щеше да му бъде драго, защото човешко е всеки един иска да бъде оценен и да получава любовта на хората", заяви по време на пресконференцията вицепрезидентът Илияна Йотова. "Ще има ретроспекция, организирана от кино "Одеон".

Панорамата включва 5-те любими филма на Стефан Данаилов, които той избира сред 150. Продължаваме с ретроспекция на най-големите му партньорства - с Виолета Гиндева, Невена Коканова, Цветана Манева и други". Филмът "Ламбо от София" пък ще е режисиран от Роси Обрешкова, а на 6 декември в кино "Одеон" ще бъде представена книгата ми - "Игра на живот". Тя е втората, която правя за Стефан Данаилов. На 9 декември в Народния театър ще бъде изигран спектакълът "Години любов", разясни  Георги Тошев. В програмата е включено и именуване и преобразуване на част от площад „Велчова завера“ в градина „Проф. Стефан Данаилов“. 

Спомен

На 9 декември в градската градина пред Народния театър е представянето на фотоизложбата "Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личният му албум". Като кулминация на честването в голямата зала на Народния театър ще се състои спектакълът „Години любов" на 9 декември.

Събитието е с участието на студенти и приятели на Мастера и под режисурата на неговата племенница Росица Обрешкова. Те ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от "Златен фонд" на БНР. Събраните средства от продажбата на билети ще бъдат дарени на Дома за ветерани на културата и изкуствата в София, за който приживе Стефан Данаилов се е грижил.

Същата вечер ще бъде връчена "Стипендията на Ламбо" със спомоществователството на фестивала "Сцена на кръстопът", чийто създател е самият Стефан Данаилов. Под патронажа на г-жа Йотова и с партньорството на Министерство на културата ще се проведе  спектакълът „Години любов“ в Народен театър „Иван Вазов“ и фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“ по повод отбелязването на 80-годишнината от рождението на емблематичния артист.

Деян Ангелов, един от двестата възпитаниците на Стефан Данаилов, завърши пресконференцията със свои спомени за часовете, прекарани заедно, благодари за щедростта и уроците по честност и достойнство от Мастера и с думи на благодарност: „Аз съм едно от житцата, поникнали от неговата сеитба“.