0

 

Номинираният за "Икар" и "Аскеер" моноспектакъл "Виктория“ ще гостува на публиката в няколко български града през март.

След две успешни представления във Варна, сега на актрисата Деница Даринова и на режисьора Йордан Славейков предстои да се срещнат с публиката в Пловдив, Пазарджик и Габрово.

Йордан Славейков и Деница Даринова

 Йордан Славейков и Деница Даринова
Личен архив

Пандемия

Пиесата е написана от Йордан Славейков по време на пандемията и се появява първоначално като дигитален проект в youtube. Девет професионални актриси от девет различни държави - Северна Македония, Беларус, Грузия, Русия, Латвия, Украйна, Швейцария, България Великобритания, заснемат с видеокамери монолози от пиесата на девет езика.

“Виктория” е опитът на една жена да разбере защо не получава единствената любов, която се полага на всяко човешко същество - тази на майката. “Виктория” е и пиеса за всички съдбоносни избори, които правим, за самотата, която тези избори носят със себе си, за страха и предателството.

В последна сметка “Виктория” е ода за любовта, която не признава религии, светове, граници и носи със себе си светлина, дори когато наоколо цари мрак. „Това е пиеса за различните хора, за хората, които не се вместват в общоприетите норми - които са черната овца, камъчето в обувката или петото колело на каруцата.

Но всъщност това е пиеса за любов и за липсата на любов. Моето обяснение в любов към различната жена, която не се вписва. Какво се случва, ако нашият най-близък човек - майката, не ни заобича и какво се случва, ако ние се влюбим в друг човек, който е от друга религия”, обясни за посланията в пиесата Йордан Славейков.

Обиколка

В Пазарджик „Виктория“ гостува на 4 март в рамките на фестивала "Мартенски театрален маратон" с организатор „Младежки дом-Пазарджик“.

В Пловдив спектакълът ще се играе на 17 март на сцената на независимия театър "Хенд", а на 3 април ще е част от "Соло Акт", Международен фестивал на монодрамата в Габрово, организиран от ДТ "Рачо Стоянов".

В София монодрамата "Виктория" може да бъде гледана в I am Studio на 21.02. и 23.03. от 19.30 часа. Драматургията и режисурата е на Йордан Славейков. Сценография и костюми - Юлияна Войков, плакат - Гео Карл Павлов.

В момента моноспектакълът се играе в България и в Република Северна Македония, малко преди да започне войната в Украйна беше сложено началото на репетициите в Ровно, които за съжаление бяха преустановени.