0

С мъртта на Шиниъд О'Конър разтърси меломаните в целия свят, но в интерес на истината тя не беше изненада. Ирландската певица бе открита мъртва в лондонския си апартамент, а полицията съобщи, че няма съмнителни обстоятелства, които да насочват вниманието към евентуално престъпление. Няколко наглед дребни неща останаха встрани от общественото внимание. Първото е, че е имала влошаване на психическото заболяване, от което е страдала - биполярно разстройство. За него е характерна рязката смяна на настроенията. Други известни личности, които носят бремето на това заболяване, са Селена Гомес, Марая Кери, Лейди Гага и др.

Викай счетоводителя

Привидно Шиниъд О'Конър е била на гребена на вълната. Тя е подготвяла нов албум, нанесла се е в нов дом и всичко изглеждало чудесно. Но тя може би е предполагала или очаквала, че нейната болест ще й сервира срив след възхода. Нещо повече - приживе певицата е оставила инструкции към децата си за момента, в който ще умре. „Помните ли кога издадоха песните на Тупак Шукур.

Те видяха бял свят едва след смъртта му. Моите деца имат ясни инструкции за момента, в който се върнат вкъщи и открият, че мама е мъртва. Казала съм им съвсем ясно: „Първото нещо, което трябва да направите, не е да звъните на „Бърза помощ“ или на 911. Първо искам да се обадите на счетоводителя ми. Той знае какво да прави“, казва Шиниъд в едно от последните си интервюта пред People. Факт е, че тя умира почти разорена.

Предполагаше се, че има поне четири милиона паунда, но в крайна сметка са открити около милион. Шиниъд има издадени цели 10 албума, като е печелила всички възможни музикални награди. Но тя има и поне четири потвърдени опита за самоубийство, живяла е за дълъг период от време като клошар в евтин мотел и в компанията единствено на кошмарната си болест. Състоянието й се влошава след самоубийството на най-малкия й син.

При много сходни обстоятелства приключва живота и на Кари Фишър. Легендарната принцеса Лея умира малко след дъщеря си под тежестта на биполярното разстройство. И при Фишър до последно нещата изглеждат перфектно, след като новите серии на „Междузвездни войни“ я връщат под светлината на прожекторите.

Грешки

„Така и не успях да убедя хората от какво страдам. Постоянно бях натъпкана с хапчета, за да потискам симптомите, а хората около мен ме смятаха просто за наркоманка, която не иска да се откаже от дрогата“, казва Фишър в едно от последните си интервюта за HarpersBazar.

Актрисата Уинона Райдър е страдалец от същото психично отклонение. „Няма толкова пари на света, с които да излекуваш чувството, че си объркан и смачкан. Има добри и лоши дни, но краят винаги е грозен“, казва пред People актрисата. При нея биполярното разстройство на моменти замъглява съзнанието й и въпреки че няма финансови проблеми, тя е клептоманка.

За своите кошмари и редуването на еуфория с депресия разказва рапърката Лизу. Тя е известна със слънчевия си на пръв поглед характер, независимо и въпреки наднорменото си тегло. Но скрита зад кулисите остава болестта. „Ще повярвате ли, че денят, в който създадох Truth Hurts, тотално се сдухах и даже бях решила да се откажа от музиката,“ казва Лизу пред Peopple.

Терапия

Друга звезда с биполярно разстройство е Селена Гомес. След като дълго време криеше болестта си, в последните години тя реши да говори открито за заболяването си и дори превърна рождения си ден, който беше преди десетина дни, в акция за набиране на средства за фонд, който финансира лечението на психични болести при млади хора. Селена Гомес не крие, че влиза в специализирана болница веднъж годишно, за да бъде овладяна болестта. За нея е установено, че разстройството е отключено от автоимунното ѝ заболяване лупус. „Сблъсках се с невротизма, депресията и паникатаките, които са страничните ефекти. Сега се опитвам да бъда проактивна, да се грижа за здравето си и да откривам щастието“, казва Гомес. Част от нейната терапия е пълна изолация и спиране на достъпа до социалните мрежи и изобщо до интернет.

“Седях си в колата в гаража. Двигателят работеше и чувствах как газовете влизат в дробовете ми. В един момент си представих как майка ми открива тялото. Представих си реакцията на децата и реших, че съм най-големият егоист на света“, разказва в интервю за сп. Parade актрисата Хали Бери, която си спомня за свой неуспешен опит за самоубийство в резултат на психично разстройство.

За своята битка споделя и певицата Джанет Джаксън. Разрушително за нейната психика било постоянното натякване, че е просто сестрата на Майкъл Джаксън и не е постигнала нищо в живота си, казва певицата в интервю пред Essence.

Удари

„Доскоро се криех. Изпитвах панически страх, че някой ще разкрие тайната ми. Но тежестта на такъв живот е ужасна. Предпочетох в крайна сметка да бъда честна със себе си и с другите и да потърся специализирана помощ“, казва в интервю за People певицата Марая Кери, която също е диагностицирана с биполярно разстройство.

“Да останеш без майка на 12 г., е най-ужасното нещо на света. Постъпих като щраус и зарових глава в пясъка. Реших повече да не мисля за мама. Мислите нямаше да излекуват болката. Това състояние продължи 20 години“, спомня си принц Хари в интервю пред Telegrаph. Травматичното събитие отключва хронична депресия у Хари след смъртта на принцеса Даяна.

Дълги години с депресията и невротизма се е борила Лейди Гага. Това били страничните ефекти от нейното биполярно разстройство, което я измъчвало. Певицата била изнасилена, когато била на 19, и това отключило психическото й разстройство.

В интервю за People за битката разстройството си споделя и Катрин Зита-Джоунс. Съпругът й Майкъл Дъглас трябвало да полага огромни усилия, за да овладява пристъпите й. „В света има милиони хора, които страдат от това, и аз съм просто една от тях. Призовавам всеки, който има симптомите, да потърси незабавно специализирана помощ“, казва актрисата.