0

Т ерминаторът на Холивуд Арнолд Шварценегер удари 75 години.

Шварценегер е роден на 30 юли 1947 г. в град Тал, Австрия, в семейството на Аурелия Шварценегер и Густав Шварценегер, полицейски началник.

.

 .
GettyImages

Той е бивш професионален културист, актьор, режисьор, предприемач, инвеститор и политик. Той е от поколението филмови герои, които въплъщават типичния филмов екшън герой, също като Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Брус Уилис, Чък Норис, Стивън Сегал, Уесли Снайпс и Жан-Клод Ван Дам.

Може би най-известният му филм е Терминатор, наред с други филми като Хищникът, Терминатор 2: Страшният съд, Терминатор 3: Бунт на машините, Терминатор: Генисис, Истински лъжи, Ченге в детската градина, Зов за завръщане, Джуниър, Коледата невъзможна и холивудския му пробив Конан варварина.

От ранна възраст той проявява силен интерес към добрата физическата форма и културизма. Емигрира в Съединените щати през 1968 г. когато е на 21 години. Печели наградата „Мистър Вселена“ през 1967 г. – на 20-годишна възраст, а впоследствие 7 пъти „Мистър Олимпия“. Оставя важна следа в историята на културизма. Автор е на няколко книги и многобройни статии за този спорт. В ранните си години спечелва широка популярност като успешен културист, а по-късно и като успешна филмова екшън звезда от Холивуд. Като културист носи прякора Австрийски дъб, а в политиката е наричан и Калифорнатор (по аналогия с героя от „Терминатор“).

.

 .
GettyImages

Като кандидат на Републиканската партия е избран за губернатор на щата Калифорния след предсрочни избори на 7 октомври 2003 г. с мандат до 8 януари 2007 г. На редовните избори на 7 ноември 2006 г., Арнолд е преизбран за губернатор на Калифорния.

.

 .
GettyImages

Арнолд Шварценегер е женен за телевизионната журналистка Мария Шрайвър в продължение на 25 години и двамата имат четири деца. През 2011 г. става ясно, че преди 14 години Шварценегер е бил замесен в извънбрачна връзка със своя служителка, от която има син.

Това води до раздялата на Шварценегер и Шрайвър, като Шрайвър подава молба за развод. По-късно Мария споделя, че все пак е имало възможност и да не се стигне до развод.

.

 .
GettyImages

Източник: Уикипедия.