0

С ветът загуби, Тони Бенет - емблематичният певец, който спечели 20 Грами и продаде над 50 милиона записи по целия свят, информират световните агенции.

Музикалната звезда си отиде на 96 години.

Светът отправи стотици съболезнования, включително и Лейди Гага, с която той имаше съвместни проекти:

Един от последните велики певци на Америка, Бенет издава първия си албум през 1952 г., когато е 26-годишен, и продължава да влиза в класациите в САЩ през всяко следващо десетилетие от живота си.

Той беше диагностициран с болестта на Алцхаймер през 2016, което стана публична тайна пет години по-късно. Това стана ясно, благодарение на перифразиран негов известен цитат, споделен в акаунтите му в социалните медии: „Животът е дар – дори и с Алцхаймер“.

Той продължи да изнася последните си концерти, заедно с Лейди Гага, по-късно същата година.

Любопитна е биографията на Бенет

След като служи в последните етапи на Втората световна война като пехотинец от американската армия в Европа, Бенет започва кариерата си като певец на комерсиални поп мелодии и в крайна сметка подписва с Columbia Records.

 

Първият му хит идва през 1951 г. с "Beath You", който печели популярност на джубоксовете, след което достига номер едно в поп класациите, продавайки над милион копия.

Кариерата на Бенет продължава да се изстрелва през 50-те години с албуми като The Beat of My Heart и Basie Wings, Bennett Sings.

Кариерата му претърпя удар в средата на 60-те, но в края на 80-те се завърна на сцената, когато разшири обхвата си до по-младата хип аудитория.