0

Б ългарката Ирен Дикова-Димитров ще представи родината ни на Световното първенство по ски и зимни спортове за хора с трансплантации в Италия. Самата тя е с трансплантиран бял дроб и ще стъпи на пистата, където са се провеждали и кръгове от Световната купа. Надпреварата ще се състои в периода от 3 до 8 март. Интересен факт е, че това е първото участие на българин в 45-годишната история на първенството.

Участници

В Световното първенство се включват трансплантирани от 5-6-годишни до 80-годишни. Те са от цял свят - Индия, Китай, Германия, Австрия, Швейцария, Франция, изброи жената, която живее във Виена, но често пътува до София. „По света имат отбори за първенствата, ние имаме само за летните игри и сме четири човека, за зимните съм сама“, заяви Ирен. Тя посочи, че дисциплините са биатлон, кърлинг, ски алпийски дисциплини - слалом, гигантски слалом, супер джи, като Димитров има намерение да участва в последните три надпревари.

Подкрепа

Ирен разказа, че поема разходите, които прави за тренировките си на Банско, Боровец и понякога на Витоша. И в залата е 5 дни в седмицата по два часа. Тя обаче е решила да се обърне към спонсори за разноските по участието в състезанието, защото не представлява само себе си, а цяла България и според нея в този случай е редно да получи помощ. „Вече има хора, които ще ме спонсорират. Едно от сдруженията, участвало в тв шоу, ще плати таксата ми от 260 евро за участие“, каза тя, но добави, че трябва да се покрие и тази на съпруга й. По думите й нашият недостатък е, че в България няма федерация на трансплантираните, която да покрива разходите, както правят другите държави, от които не се явява по един участник, а по цели отбори. Тя изрази надежда след нейното участие тази година и спечелени медали това да се промени.

Медали

Ирен е завоювала много медали. „От 10- до 17-годишна имам много медали в ските и в дисциплините, в които ще участвам в Италия. Занимавала съм се професионално. Преди операцията имам две втори места на Републиканско по ски в България. След операцията се гордея най-много със златния си медал по тенис на корт и бронз на тенис на маса“, каза тя и уточни, че от 19 до 26 години не е могла да се състезава, защото това са годините, в които е чакала да бъде трансплантирана във Виена, като допреди това живее в Милано.