0

Т уитър обяви, че ще съди милиардера Илон Мъск, за да го принуди да финализира сделката, с която ще придобие компанията, но от която се отказа миналата седмица.

Купуването на "Туитър" бе договорено в края на април. Решението дали отказът е възможен, или ще е нужно обезщетение от 1 млрд. долара, ще е в ръцете на съда. Бизнесменът може да бъде принуден да купи компанията; през май той настоя, че е осигурил нужното финансиране.

Илон Мъск иска да купи 100% от Twitter за £31 милиарда

Според ищците обаче начинът, по който Мъск излиза от сделката, е "модел на лицемерие" заедно с подхода му на "публични и заблуждаващи атаки" по компанията, която е смятал да купи, поставянето на измислени условия, неправомерно изнасяне на информация пред обществеността.

Нещо повече - немного след "публичния спектакъл", устроен, за да се стигне до сделката, Мъск се отметнал от изгодната за "Туитър" - и относително висока - цена, когато видял, че акциите на технологични компании се сриват на пазара.

Друго твърдение в делото е, че Мъск искал да излезе от сделката, защото стойността на дела му в "Тесла", от който идва и голяма част от личното му богатство, се сринала с над 100 млрд. долара спрямо пика от ноември 2021 г., и той предпочита да прехвърли загубата на акционерите на "Туитър".