0

1,5 млн. лв. се търсят за построяването на нова сграда за музей на легендарния актьор Георги Парцалев в родния му Левски.

Идейният проект е изготвен от студио „Арт синхрон“. „Стъпка по стъпка вървим към реализация на наша идея от години – да построим нова сграда, която да приюти колекцията от наследството на Георги Парцалев. Има работно проектиране, на дневен ред е намиране на средства“, обяви пред БТА кметът на община Левски Любка Александрова.

Така ще изглежда новата сграда музей на комика

 Така ще изглежда новата сграда  музей на комика
БТА

Колекция

Наследството е регистрирано през миналата година в Министерството на културата като "Колекция Парцалев". По този начин имаме основания да търсим варианти по всички правила за запазване културното наследство да построим и сграда, където да бъде разположена колекцията, обясни Александрова. Ще се опитаме да привлечем и държавни, и европейски средства, както и с кампания за набиране, защото Парцалев е най-обичаният български актьор, подчерта кметът на община Левски.

Фотоалбуми и поздравителни адреси са част от колекцията

 Фотоалбуми и поздравителни адреси са част от колекцията
БТА

Тя добави, че наближава и 100-годишнината на актьора, затова процесът по създаване на музея не бива да се проточи твърде много в годините.

Вещи

Работният проект представлява сграда, която ще бъде изградена съгласно изискванията за музеи. Предвижда се в нея да има и галерийна част, където да бъде разположена колекцията от творби, станали притежание през годините от местното читалище "Георги Парцалев 1901". Докато музеят бъде изграден, почитателите на българското театрално и филмово изкуство могат да разгледат личните вещи на Георги Парцалев в специална зала в читалището, което носи неговото име.

Част от дрехите му

 Част от дрехите му
БТА

Тук са разположени мебели, награди, костюми от представления, снимки, които показват средата, в която е живял обичаният български актьор.