0

А ктьорът сър Майкъл Гамбън почина в болница на 82-годишна възраст след пристъп боледуване от пневмония, съобщи неговото семейство. 

Гамбън остава завинаги в сърцата на феновете с превъплъщението си в образа на Албус Дъмбълдор - директорът на училището по магия Хогуъртс от филмите за Хари Потър. 

Възходът на кариерата му е невероятен, тъй като той е роден в Дъблин в семейство от работническата класа, като родителите му желаят той да стане инженер. Напуска училище на 15 години и започва да чиракува в фабрика за производство на инструменти. На 21-а години вече е квалифициран инженер, но работи само една година по специалността преди да реши да стане актьор. 

В едно от последните си интервюта Майкъл разказва за ролята си в поредицата “Хари Потър”: „Просто си пускам брада и играя себе си, така че не е голямо постижение. Никога не се вживявам лесно в роля - всяка роля, която играя, е просто вариант на моята собствена личност. Изобщо не съм персонажен актьор..."

В изявление от името на съпругата му Лейди Гамбън и сина му Фъргюс Гамбън, издадено от публициста Клер Добс, се казва: „Съкрушени сме да обявим загубата на сър Майкъл Гамбън.

„Любим съпруг и баща, Майкъл почина мирно в болница след боледуване от пневмония, като до последния му дъх с него са били съпругата му Ан и сина му Фъргюс”, се казва още в изявлението. Семейството благодари на почитателите за подкрепата и любовта и моли медиите да се съобразят с мъката им.