0

Р айън О'Нийл, водеща звезда в Холивуд през 70-те години на миналия век, известен с емблематични филми като "Любовна история" и "Хартиена луна", почина, съобщи синът му в поредица от емоционални публикации.

На 8 декември Патрик О'Нийл сподели в Instagram, че баща му е починал "с любящия си екип до него, който го подкрепяше и обичаше така, както той би обичал нас". По-нататък той "сподели някои чувства, за да ви даде представа колко велик човек е той". Патрик описва баща си като "моя герой“, съобщи „Гардиън“.

"Гледах нагоре към него и той винаги беше по-голям от живота. Когато съм се родил през 1967 г., баща ми вече е бил телевизионна звезда в "Пейтън Плейс". Там той се запозна с майка ми Лий Тейлър-Йънг и около 9 месеца по-късно се родих аз", написа той.

След това младият О'Нийл започна да разказва за някои от телевизионните предавания и филми, които правят баща му световната суперзвезда. "Баща ми стана международна филмова звезда с "Любовна история" в началото на 70-те години на миналия век - десетилетие, което той напълно смаза, като се снима във филми като "Какво става, докторе?", "Хартиена луна", "Бари Линдън", "Твърде далечен мост", "Главното събитие" и "Шофьорът".

Новината за смъртта на О'Нийл идва след две диагнози за рак. През 2001 г. актьорът е диагностициран с хронична левкемия, а през 2012 г. - с рак на простатата. О'Нийл си проправя път като актьор, като участва в различни американски телевизионни предавания през 60-те години на миналия век. Той е бил гост-актьор в предавания като "Недосегаемите", "Театър на General Electric", "Остави го на бивера" и др. Продължава да участва редовно в сериала Empire на NBC, а по-късно и в серийната драма Peyton Place в праймтайма. През 1970 г. се издига до световна слава, след като се снима в ролята на Али Макгроу в "Любовна история" - филм, който му носи номинации за "Златен глобус" и "Оскар".

След "Любовна история" О'Нийл се снима с Барбра Стрейзънд в "Какво става, докторе?" и "Главното събитие". В паузата между тези филми той се изявява заедно с 9-годишната си тогава дъщеря Тейтъм О'Нийл във филма „Хартиена луна“ от 1973 г., за който отново получава номинация за "Златен глобус".

През 1975 г. изпълнява главната роля във филма на Стенли Кубрик "Бари Линдън" и участва в много други филми през 70-те, 80-те, 90-те и през 80-те години. В личния си живот О'Нийл е женен и разведен с колежките си актриси Джоана Мур и Лий Тейлър-Йънг, с която се снима в "Пейтън Плейс". По-късно има три десетилетия продължила връзка с Фара Фосет от "Ангелите на Чарли". Двойката е заедно до смъртта ѝ през 2009 г.

О'Нийл е баща на четири деца: Татум О'Нийл и Грифин О'Нийл, които има с първата си съпруга Мур; Патрик О'Нийл с втората си съпруга Тейлър-Йънг и Редмънд Джеймс Фосет О'Нийл с дългогодишната си партньорка Фосет.