0

П родажбата на къщата за гости на фолкпевеца Милко Калайджиев в родопското село Мезек удари за втори път на камък.

На търга, организиран от Националната агенция за приходите, на 11 септември не е била подадена нито една оферта, съобщиха от ведомството след запитване от „Телеграф“. Така се е провалил и вторият опит за продажба, при който къщата за гости бе предложена срещу първоначална цена, от която да стартира наддаването, в размер на 450 000 лева. Цената бе намалена на 75% от стойността на първия търг, на който имотът търсеше нов собственик, готов да извади 600 бона.

Процедура

От НАП уточниха, че предстои да се организира трети търг. На него съгласно разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс къщата за гости ще бъде предложена на половин цена от тази на първото наддаване, тоест срещу 300 000 лева. „Процедурата по организиране на нова продажба е в ход. Конкретната дата на търга зависи от връчването на съответните документи на длъжника“, уточниха от приходното ведомство.

Самият Милко Калайджиев, известен и с прозвището Мустак №1 на републиката, не обича да говори за къщата за гости в Мезек. Помолен за коментар дали му е мъчно, че ще трябва да се раздели с имота си при един от предходните опити за продажба, певецът заяви, че вече му е все тая и не му се говори.

Междувременно къщата продължава да работи и да приема гости. Нощувката струва 90 лева за стая.

Проверка

До продажбата от НАП се стигна след проверката на фонд „Земеделие“ на всички къщи за гости, направени с европари по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. След проверката бе обявено, че Калайджиев трябва да върне около 304 000 лева заради неизпълнение на бизнесплана. Още по време на инспекциите певецът обяви, че е изряден, къщата работи по предназначение и няма за какво да се страхува.